For første gang nogensinde er grønlandske unge samlet til officielt møde om børn og unges vilkår i Grønland.

Grønlands unge diskuterer det gode børneliv

Hvordan får grønlandske børn og unge et bedre liv? Det er spørgsmålet i denne uge, hvor 40 udvalgte grønlandske unge mellem 13 og 15 år er samlet i byen Ilulissat til topmødet Nakuusa. I morgen samles de unges anbefalinger så til de grønlandske politikere.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Det er unikt, at så mange unge fra hele landet er samlet om et så centralt og vigtigt emne, og vi glæder os rigtig meget til at høre, hvad de har at sige," siger Mimi Karlsen, der er medlem af udvalget for Familie, Kultur, Kirke og Ligestilling i den grønlandske regering. I morgen fredag tager hun til Grønlands tredjestørste by Ilulissat for at tage imod slutdokumentet med de unges konklusioner. 

De unge, der kommer fra hele Grønland, diskuterer ud fra egne erfaringer og indtryk af livet som ung i Grønland. Men på Nakuusa Youth Forum, som topmødet kaldes, vil de unge også blive fortalt om deres rettigheder og dermed blive klædt på til at tage debatten med hjem til deres provinser. Workshops om kommunikation og sociale medier vil også være en del af ugen program.

Det er Grønlands Selvstyre og Unicef Danmark, der for første gang arrangerer ungdomsforummet.

Mange kæmper med vanskelige problemer

15-årige Aki-Matilde Høegh-Dam fra Sisimiut, der deltager i diskussionerne i Ilulissat, er meget optaget af at hjælpe unge med problemer.

"Hvorfor gør vi ikke mere fra samfundets side for at hjælpe de familier, der har det hårdt", spørger hun retorisk. Hun har selv venner, der kæmper med vanskelige problemer. "Jeg regner med, at vi unge kommer til at debattere og finde svar på, hvordan børn får et bedre liv", spår Aki-Matilde Høegh-Dam.  

Og noget tyder på, at velviljen til at ændre på livsbetingelserne er tilstede blandt de grøndlanske unge. I alt ansøgte 149 unge om at deltage i topmødet. Det svarer til hvert 20. grønlandske barn mellem 13 og 15 år.

Om Nakuusa

Den viden, der opstår og samles under Nakuusa Youth Forum, vil blive dokumenteret i samarbejde med MIPI - Videnscenter for Børn & Unge. Det er i samarbejde med Socialpædagogisk Seminarium i Ilulissat, at topmødet i Ilulissat er stablet på benene. Ungeforummet får blandt andet støtte fra Bikubenfonden samt fra Dronning Margrethe og Prins Henriks Fond.

Nakuusa Youth Forum er en mindre del af et femårigt samarbejde, som Grønlands Selvstyre og Unicef Danmark lige har begyndt. Samarbejdet har til formål at styrke grønlandske børn og unges rettigheder. Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) begynder sideløbende en undersøgelse.