Ytringsfrihed
6   15

Borgerlige: Undervisning i Muhammedkrisen kræver sikkerhedsplan

Der skal udarbejdes en sikkerhedsberedskabsplan for folkeskolerne, når lærerne får adgang til undervisningsmateriale om Muhammedkrisen, lyder det fra de borgerlige partier. De satser nu på flertal uden om regeringen sammen med SF.

I bestræbelserne på at forsvare ytringsfriheden for den enkelte lærer vejrer Folketingets borgerlige partier nu morgenluft, efter at regeringens støtteparti, SF, for nylig har bakket op om, at der bør udarbejdes statsligt undervisningsmateriale om Muhammedkrisen til brug i folkeskolen.

Derfor har samtlige borgerlige partier genfremsat et tidligere beslutningsforslag, der skal pålægge den socialdemokratiske regering at "opdatere skolesikkerhedsberedskabsplanerne og udarbejde læringsforløb om Muhammedkrisen i undervisningen i folkeskolen".

Beslutningsforslaget kommer, efter at SF's Jacob Mark har ladet forstå, at partiet vil stemme sammen med de borgerlige, hvis ikke snart undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) lever op til en tidligere aftale om at udarbejde det omdiskuterede undervisningsmateriale.

"Hvis ikke, så må vi jo bruge flertallet med de borgerlige partier i Folketinget", sagde Jacob Mark til folkeskolen.dk midt i september.

Håb om flertal med SF

Og det er lige præcis anledningen til, at Nye Borgerlige, Dansk Folkeparti, Venstre, de Konservative og Liberal Alliance nu har genfremsat beslutningsforslaget, lyder det fra Dansk Folkepartis skoleordfører, Alex Ahrendtsen.

"Det er fordi, SF er vendt på en tallerken", siger han.

Med forslaget ønsker de borgerlige partier at sikre, at der foreligger undervisningsmateriale på emu.dk om Muhammedkrisen til brug i folkeskolen. Materialet skal udarbejdes fra statslig side, så den enkelte skole eller lærer ikke skal udarbejde det selv.

Artiklen fortsætter under banneret

Partierne ønsker også, at Muhammedkrisen skal indgå som en del af historiekanonen på emu.dk - fordi "Muhammedkrisen står som en af de vigtigste perioder for Danmarks forhold til omverdenen og i særdeleshed til Mellemøsten, hvorfor det er helt nødvendigt, at eleverne lærer om netop denne periode", skriver forslagsstillerne i forslaget.

De skriver også, at formålet med forslaget er at forsvare ytringsfriheden for den enkelte lærer og skole.

"Ingen lærere eller skoler skal undgå at undervise i relevant materiale om Muhammedkrisen af frygt for repressalier fra islamiske organisationer, elever eller forældre", understreger de i beslutningsforslaget.

De erkender samtidig, at det - både i Danmark og i udlandet - har haft katastrofale konsekvenser at vise Muhammedtegningerne.

"Det samme kan man frygte vil ske i forhold til de danske skoler, hvis ikke der udarbejdes en sikkerhedsberedskabsplan, der gør, at man imødegår de trusler og angreb, som kan følge af at vise Muhammedtegningerne i undervisningen", lyder det fra forslagsstillerne.

"Konflikter i begyndelsen"

DF-ordfører Alex Ahrendtsen erkender, at partierne forventer, at forslaget vil skabe konflikter.

"Men det ved vi jo. Det er der ikke noget nyt i. Der vil altid være konflikter i begyndelsen, men med en samlet front over for dem, der skaber ballade, så vil de på et tidspunkt klappe i", siger han.

Formanden for Danmarks Lærerforening, Gordon Ørskov Madsen, har tidligere vendt sig imod tanken om at udarbejde undervisningsmateriale om Muhammedkrisen til folkeskolelærerne.

"Det betyder jo, at når så materialet er udarbejdet, så er det læreren selv, der skal træffe beslutning om, hvorvidt man anvender det eller ej. Og så bliver det altså meget eksplicit, at nogle lærere vælger at bruge det, og nogle vælger at lade være", har han tidligere udtalt til folkeskolen.dk

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Jacob Mark til udspillet fra de borgerlige partier. 

 

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.542 andre er allerede tilmeldt