"PPR skal være hurtige til at lave observationer og faglige vurderinger, så lærere, pædagoger og skoleledere kan blive klædt på til at sætte ind med de nødvendige tiltag", siger Charlotte Mølbæk fra SF.

SF vil styrke alle landets PPR-kontorer med ekstra medarbejdere

Det fører til bedre trivsel hos børn og unge, når der investeres i PPR. Det viser et projekt, hvor 12 kommuner fik puljemidler til at ansætte flere medarbejdere til forebyggende indsatser. Nu vil SF styrke PPR, og det skal være i hele landet.

Publiceret

Spørgsmål omventetider

Charlotte Mølbæk fra SF stillede i begyndelsen af månedenundervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) dettespørgsmål:

"Vil ministeren oplyse, hvad ventetiden på PædagogiskPsykologisk Rådgivning (PPR) er i landets kommuner, og om tallenesamlet set stemmer overens med resultaterne i undersøgelsen fraDanmarks Lærerforening "En analyse af Pædagogisk PsykologiskRådgivnings organisering, arbejdsopgaver og samarbejde" fra marts2019, som viser, at der hos tre ud af fem PPR-enheder er mindst tomåneders ventetid på at få en pædagogisk psykologisk vurdering afen elev, og i enkelte kommuner er ventetiden helt op på 12måneder?"

Ministeren har endnu ikke svaret.

Ventetider i PPR

  • Hos tre ud af fem PPR-enheder er der mindst to månedersventetid på at få en pædagogisk psykologisk vurdering af enelev.
  • I hver tredje ligger ventetiden på mellem tre og seksmåneder.
  • I enkelte kommuner svinger den sig helt op på 12 måneder.

Kilde: DLF's PPR-analyse, marts 2019

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

De foreløbige evalueringsresultater viser, at børn og unge, som har været omfattet af det treårige projekt 'Investering i den tidlige og forebyggende indsats i PPR', har fået bedre trivsel. Når den endelige redegørelse forindsatsen i de 12 deltagende kommuner foreligger først i det nye år, vil SF indkalde til forhandlinger om, hvordan man kan styrke de pædagogiske psykologiske rådgivninger over hele landet.

Investering i PPR fører til bedre trivsel hos sårbare børn og unge

"Der er mange problemer med inklusion, blandt andet at der mangler faglig viden om børn i vanskeligheder. Lærere og pædagoger er ofte efterladt med børnene alene, og vi vil sikre, at der er specialiseret viden på skolerne, og at den bliver nemmere at få fat i end i dag", siger partiets handicapordfører, Charlotte Mølbæk.

Afgørende at skoler har adgang til rådgivning og supervision

I første omgang har Charlotte Mølbæk stillet et spørgsmål til undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) om ventetiden i PPR i landets kommuner. Der sker med henvisning til undersøgelsen 'En analyse af Pædagogisk Psykologisk Rådgivnings organisering, arbejdsopgaver og samarbejde', som DLF udgav i marts 2019.

Store forskelle på PPR landet over vækker bekymring

Dengang var der mindst to måneders ventetid på at få en pædagogisk psykologisk vurdering af en elev i to ud af tre PPR-enheder. I enkelte kommuner var ventetiden oppe på 12 måneder. Nu spørger Charlotte Mølbæk ministeren om de aktuelle ventetider.

Men en ting er udredninger og test. Hvis skoler skal lykkes med at rumme elever, som har brug for støtte til at kunne trives i skolen, er adgang til rådgivning og supervision afgørende, mener SF. Derfor vil partiet opnormere PPR, så enhederne i højere grad kan være til rådighed i skoletiden i en både observerende og rådgivende funktion.

"PPR skal være hurtige til at lave observationer og faglige vurderinger, så lærere, pædagoger og skoleledere kan blive klædt på til at sætte ind med de nødvendige tiltag. Vi vil have PPR tættere på skolerne og ud i klasseværelserne, for det må ikke tage flere år, før en problematik med en elev bliver løst", siger Charlotte Mølbæk.

Skoleledere skal i højere grad lytte til PPR's anbefalinger

SF vil også give børn med for eksempel angst eller skolevægring ret til akut hjælp fra PPR. I praksis betyder det, at der maksimalt må gå en-to uger, før et barn eller en ung får behandling. Det skal forebygge, at barnet eller den unge udvikler mere alvorlig mistrivsel og psykiske lidelser

37 kommuner får tilskud til lettere PPR-behandling af psykisk mistrivsel hos børn og unge

"Vi vil iværksætte en straks-mekanisme, så PPR kan rykke akut ud. Et halvt år er lang tid i et barns liv", siger Charlotte Mølbæk.

SF stillede tidligere på året beslutningsforslag om, at regeringen skulle indkalde til forhandlinger om at sikre børn ret til akut hjælp fra PPR. Forslaget var til førstebehandling i begyndelsen af juni, og efter en times debat blev det overladt til børne- og undervisningsudvalget at arbejde videre med forslaget.

Politikere vil se nærmere på, om børn og unge skal have ret til akut hjælp hos PPR

Derudover vil SF ændre lovgivningen omkring visitation til specialundervisning, blandt andet for at hjælpe skoleledere, som er pressede på økonomien.

"Det skal være barnets faglige behov, som skal styre. Derfor skal det være sådan, at skolelederen skal overveje de faglige vurderinger fra PPR, hvor der i dag er tendens til, at PPR ikke må lave specialiserede anbefalinger for kommunen, fordi de kan føre til en udgift. Men udgifterne er nødvendige - ellers taber vi børn og unge", siger Charlotte Mølbæk.

Lærere skal kunne inddrage Viso

Ikke kun PPR skal opnormeres, hvis det står til SF. Det samme skal den nationale videns- og specialrådgivningsorganisation Viso, som rådgiver PPR om komplekse sager på specialundervisningsområdet.

"Viso har for eksempel stor viden om forskellige autismediagnoser og om omfattende skolevægring. Flere og flere børn overlever alt for tidlige fødsler. Det giver en større grad af komplekse problemstillinger. Det kan PPR søge råd om hos Viso. Viso kommer ikke ud på skolerne, men det skal være sådan, at står du som lærer med en elev med udfordringer, skal du kunne inddrage PPR og Viso", siger Charlotte Mølbæk.

SF har ikke taget stilling til opnormeringens størrelse

SF har endnu ikke formuleret et egentlig udspil eller regnet på, hvad det vil koste at opgradere alle PPR-kontorer og Viso.

"Opgraderingen afhænger af, hvor lange sagsbehandlingstider der er hos PPR. Hvis ministerens svar viser et større efterslæb, er det en udfordring. Skal vi opnormere med én psykolog i hver kommune, skal vi regne med 98 gange en årsløn på 600.000-700.00 kroner, mens jeg kan forestille mig, at Viso kan række længere ud med en mindre opnormering", siger Charlotte Mølbæk.

Om SF vil bringe udgiften på op mod 69 millioner kroner for PPR alene ind i næste års finanslovsforhandlinger, har partiet ikke taget stilling til.

"Det kan være, at vi kan få finansieringen med i en pulje under den finanslov, som lige er vedtaget. Hvis regeringen er enig i det udspil, vi kommer med, er der også den mulighed, at finansieringen løftes ind i den nuværende aftale", siger Charlotte Mølbæk.