Det er ganske små tal, men de seneste uger er der en større andel af de ansatte i undervisningssektoren, der er testet positivt for covid-19, end i befolkningen generelt.

Undervisere overhaler langsomt landsgennemsnittet for antallet af coronasmittede

Over de seneste uger har undervisere for første gang siden marts overhalet landsgennemsnittet for andel coronasmittede. En skoleleder peger på, at en årsag kan være, at det er blevet for koldt til udeundervisning.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Gravid lærer corona-bekymret: Jeg har kontakt til mange børn hver dag

For første gang siden pandemien brød ud i marts, kan man nu se, at andelen af medarbejdere i undervisningssektoren, der er bliver testet positive for covid-19, er højere end gennemsnittet i befolkningen generelt. Det viser nye tal fra Statens Serum Institut.

Undervisningsbranchen omfatter både dagtilbud, grundskole, videregående uddannelser mv., men grundskolen hører til i den høje ende af branchen, når det gælder smittetal. Kontakttallet, som viser hvor mange hver smittede selv smitter, er inden for undervisningsbranchen steget fra 0,6 til 1,4, siden uge 42, hvor mange børn og undervisere havde efterårsferien. Det er altså en stigning på 133 %. I befolkningen generelt har man siden efterårsferien oplevet en stigning på 100 %.

Statens Serum Institut overvåger også antallet af mulige smitteudbrud på skoler, og der har været en markant stigning i antallet af smitteudbrud de seneste uger, særligt i hovedstadsområdet, hvor der lige nu tegn på smitteudbrud på langt over 100 grundskoler.

Eksperter har tidligere forklaret bl.a. på folkeskolen.dk, at børn smitter meget mindre end voksne, og at det er årsagen til, at vi ikke har set flere smittede lærere, selvom skolerne er åbne. Og smittetallet blandt lærere er da også langt mindre end i brancher som sundheds- og transportsektoren.

Oktober: Lærere smittes mindre med corona end andre faggrupper

Vanskeligt at undgå smitte på skolen

Men selvom børn smitter mindre end voksne, og selvom man tager mange forholdsregler, så kan der alligevel covid-19 godt sprede sig inden for skolens matrikel.

På Skjoldhøjskolen i Aarhus har man haft fire smittede medarbejdere, og skoleleder Henrik Josva Schou mener, at det er en udsat position at være lærer i øjeblikket.

"Skolen er et åbent rum, hvor mange mennesker er tæt sammen hele tiden - også selvom man overholder de mange restriktioner. Hvis man kun er voksne samlet på en arbejdsplads, så kan man nemmere overholde alle reglerne, men det er altså ikke lige så let, når man har med børn at gøre", siger han.

"Vi gør, hvad vi kan, for at medarbejderne kan gå trygt på arbejde hver dag på Skjoldhøjskolen, og det sætter de også stor pris på".

"Det er en del af virussens arbejdsmetode, at når man er tæt sammen, så bliver man nemmere smittet. Derfor kan det også være vanskeligt ikke at smitte hinanden børn og lærere imellem. Siden efterårsferien, hvor smitten er taget til, har vi også oplevet den naturlige konsekvens, som der er ved at være mere indenfor. Nemlig at smitten stiger", siger Henrik Josva Schou.

"Det er ikke muligt at føre udeskole på samme måde, som vi hidtil har gjort, fordi det simpelthen er blevet for koldt for medarbejdere og elever at være så meget udenfor. Vi skal overholde ministeriets undervisningskrav, og det resulterer i, at vi er mere indenfor".

Sådan er smitten fordelt i undervisningsbranchen

Det er grundskolen og voksenundervisning, der er indehavere af de højeste smittetal inden for branchen.

Procent positive ud af gruppen af ansatte i de forskellige undervisergrupper.

Smitteudbrud på skoler

Et muligt udbrud kalder Statens Serum Institut det, hvis mindst tre elever fra samme skoleafdeling/trin har haft covid-19 inden for to uger. Lige nu oplever 317 forskellige skoler fordelt over hele landet igangværende mulige udbrud, og 135 af dem kan findes i Region Hovedstaden. Til sammenligning er det kun 24 skoler i Region Nordjylland.

Grafen viser antallet af grundskoler med mulige covid-19-udbrud (igangværende og nye) per region i procent. Kilde: SSI.dk

Antallet af skoler med mulige udbrud, som er begyndt inden for de sidste to kalenderuger, er 122. Syddanmark og Hovedstaden har oplevet flest smitteudbrud på skolerne. 

Hver 7. skole har haft et muligt coronaudbrud efter august

Powered by Labrador CMS