Tallene viser fordelingen af mulige udbrud på grundskolerne i perioden fra 10. august til 8. november.

Hver 7. skole har haft et muligt coronaudbrud efter august

Et muligt udbrud kalder Statens Serum Institut det, hvis mindst tre elever fra samme skoleafdeling/trin har haft covid-19 inden for to uger. Det er sket på 14 procent af de danske grundskoler siden august, viser en ny rapport.

Publiceret

Muligt udbrud

Et muligt udbrud defineres som tre eller flere elever frasamme skoletrin (indskoling, mellemtrin, udskoling, 10. klasse ogefterskole), der får påvist covid-19 inden for to uger.

Kilde: Statens Serum Institut

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

40 procent af udbruddene omfatter tre-fire elever, mens 20 procent omfatter mere end 10 elever:

"De større udbrud skaber mistanke om, at smitten kan være sket på skolen i forbindelse med undervisningen. Omvendt kan de mindre udbrud i højere grad være et udtryk for, at smitten er sket uden for skolen. Eller at de implementerede retningslinjer er effektive i forhold til at minimere smittespredningen ved hurtigt at bryde mulige smittekæder og dermed forhindre at de mindre udbrud udvikler sig til større udbrud., siger afdelingschef Tyra Grove Krause fra Statens Serum Institut på ssi.dk

Smitte relateret til mink hjemsender elever på Mors 

Instituttet overvåger smitten på skolerne. Den første rapport viser, at under én procent af de danske grundskoleelever har været en del af et muligt smitteudbrud på en skole. Og ud af de elever i skolealderen, der er blevet testet positive for coronavirus efter sommerferien har 41 procent været det uden at være en del af et mulig udbrud på en skole.

Tyra Grove Krause vurderer - også på baggrund af rapporter fra andre lande, at skoler spiller en begrænset rolle i udviklingen af covid-19-epidemien.

"Sammenligner man smittetal i Finland, hvor grundskoler har været lukkede, og Sverige, hvor skolerne har været åbne gennem hele epidemien, ses der ikke nogen forskel i incidensen for bekræftede covid-19-tilfælde hos børn fra 1-19 år", siger hun og understreger vigtigheden af, at man på skolerne overholder de smitteforebyggende tiltag, der er meldt ud. 

Svenske tal: Grundskolelærere er ikke i forhøjet risiko for corona 

 

Læs mere

Fokusrapporten

Tal og fakta om covid-19 på grundskoler(ssi.dk)