Corona
11   49

Lærere smittes mindre med corona end andre faggrupper

Lærere er en af de faggrupper, der smittes mindst med corona. Det viser tallene for coronasmitte på tværs af faggrupper. En professor i virologi understreger, at børn ikke smitter så meget som voksne.

Folk, der arbejder i undervisningssektoren, smittes mindre med corona end danskere i en lang række andre brancher. Det fremgår af corona-smittetallene fra Statens Serum Institut.

Ifølge professor i virologi Allan Randrup Thomsen gør den samme tendens sig gældende i resten af verdenen. Det viser sig nemlig, at børn smitter mindre end voksne.

Artiklen fortsætter under banneret

"Det er efterhånden rimelig veletableret, at børn, selvom de kan blive smittet, ikke giver smitten lige så meget videre som voksne", lyder det fra Allan Randrup Thomsen.

SSI/Sundhedsdatastyrelsen registrerer covid-19-testede på faggruppe. Tallene viser, hvor stor en andel af hver faggruppe (rettet 21/10), der er konstateret positive for covid-19.

HVOR HAR VI TALLENE FRA?

Al data i artiklen hentet fra Statens Serums Instituts overvågning af covid-19 og behandlet af redaktionen i programmet Datawrapper. Det er Sundhedsdatastyrelsen, der indsamler overvågningsdata, bl.a. i forhold til faggrupper. Data ligger offentligt tilgængeligt her:   https://www.ssi.dk/sygdomme-beredskab-og-forskning/sygdomsovervaagning/c/covid19-overvaagning

Sundhedsdatastyrelsen har over for folkeskolen.dk bekræftet, at tallene viser, at en række faggrupper har større risiko for coronasmitte end undervisere. Når det gælder forskellen på, hvor mange undervisere, der er testet positive for covid-19 inden for de forskellige undervisningssektorer, er forskellene minimale. Smitteprocenten inden for alle uddannelsesinstitutionstyper ligger så tæt på de gennemsnitlige smittetal for befolkningen, at det kan konkluderes, at der ikke er en ekstra smitterisiko forbundet med at undervise.


Af opgørelsen over corona-smitte på tværs af faggrupper ses det, at der er mere corona-smitte i Danmark i blandt andet transportsektoren og hotel- og restaurationsbranchen. Undervisningssektoren derimod befinder sig i den lavere ende af opgørelsen, når man kigger på andelen, der er testet positiv for corona indenfor faggrupper.

"Når man kigger på den internationale litteratur, så er det det samme mønster, man ser, nemlig at der altså ikke er nogen øget risiko for lærerne", lyder det fra Allan Randrup Thomsen.

Allan Randrup Thomsen påpeger, at man i den europæiske smitteorganisation ECDC har lavet grundige analyser, der tyder på, at der ikke er den store smitteoverførsel mellem børnene og deres lærere og heller ikke børnene imellem.

"Præcis hvorfor det er sådan, det slås man stadig med at finde ud af, men alle data på tværs af landegrænser understreger, at der er tale om en generel tendens", siger Allan Randrup Thomsen.

Mundbind og visir?

Kigger man nærmere på, hvor stor en andel af gruppen, der er testet positiv for corona, som arbejder i undervisningssektoren, rangerer faggruppen igen lavt. 

I undervisningssektoren er 112.485 blevet testet og 1.062 testet positiv for corona.

Allan Randrup Thomsen peger på, at det blandt andet kan skyldes, at man i transportsektoren og i restauration- og hotelbranchen møder en lang række forskellige mennesker i løbet af sin arbejdsdag.

"De brancher, der har en høj smitte-risiko, har mange kontakter med mange forskellige mennesker. Hvis du er buschauffør, eller hvis du serverer i en bar eller på en restaurant, så møder du jo nye mennesker hele tiden, og det vil alt andet lige føre til, at der er en større risiko for, at der er én blandt dem, du har kontakt med, som kan smitte dig", siger Allan Randrup Thomsen.

Og ifølge Allan Randrup Thomsen er det også årsagen til, at der nu er krav om mundbind eller visir i offentlig transport og ikke i skolen. Desuden understreger professoren, at effekten af brugen af mundbind eller visir ikke nødvendigvis fremgår af tallene endnu.

"Kravet om mundbind i den offentlige transport er jo kommet efterhånden, som man har erkendt, at der er høj smitterisiko hos både taxachauffører og buschauffører, så det er knapt nok nået at slå igennem på de her tal", lyder det fra Allan Randrup Thomsen.

Sådan ser det ud i undervisningssektoren

Dykker man ned i tallene indenfor undervisningssektoren er der ikke nævneværdig forskel imellem de forskellige uddannelsesinstitutioner. Der er dog en smule mere corona-smitte på grundskolerne og indenfor voksenundervisning end på de videregående uddannelser og gymnasierne. Omkring 60 % af de personer, der arbejder i undervisningssektoren er blevet testet for corona.

Branchefordelte positive-tests indenfor undervisningsgruppen.

Fra Allan Randrup Thomsen lyder det, at der er mindst mulig risiko for smitte fra børn under 12 år. Det betyder altså, at der kan være mere smitte i udskolingen.

"Når børnene kommer op i teenagealderen, så ændrer børnenes smitteprofil sig og begynder at minde mere om de voksnes".

Der er dog ikke tale om en drastisk forøgelse i smitterisikoen, når børnene går fra mellemtrinnet til udskolingen, understreger professoren.

"Det er en gradvis overgang at gå fra at være barn til voksen. Det er ikke sådan, at det lige pludselig sker fra den ene dag til den anden, men de mindre børn smitter ikke lige så meget som teenagere og voksne", siger Allan Randrup Thomsen.

Følger tallene

Som i alle andre faggrupper stiger andelen af folk, der har været smittet med corona også fortsat i undervisningssektoren. I grafen nedenfor ses udviklingen i det totale antal smittede indenfor undervisningssektoren uge for uge.

Positive-tests i undervisningssektoren per uge.

Grafen viser, at hyppigheden i smittetilfælde er steget i starten af efteråret, og undervisningssektoren følger på den måde den samme udvikling som resten af Danmark.

At lærerne følger den samme udvikling i smitte som resten af befolkningen er også en tendens, man ser i blandt andet Sverige. I Sverige har man bekræftet dette gennem antistoftests af lærerne. De viste nemlig, at der ikke er flere lærere, som har været smittet uden at opdage det, end i den øvrige befolkning.

"Smitten blandt lærerne i Sverige har været som i den øvrige befolkning. Så der er ikke nogen risiko ved at være skolelærer. I Sverige har man selvfølgelig haft et lidt højere smittetryk, end vi har haft, men det er ikke sådan, at lærerne skiller sig ud blandt smittede i Sverige", siger Allan Randrup Thomsen.

Ifølge professoren tydeliggør corona-smitte-situationen i de svenske skoler, at skolerne godt kan holdes åbne på trods af corona.

"Sverige har jo holdt skolerne åbne hele tiden, og det har sådan set fungeret udmærket. Tallene bekræfter altså, at smitten er lavere på skoler, uden at vi kan forklare hvorfor", siger Allan Randrup Thomsen.

Han har dog stor forståelse for, at man i Danmark lukkede skolerne i foråret.

"I foråret havde vi ikke de samme data, som vi har nu, så jeg vil fortsat fastholde, at det var fornuftigt at lukke skolerne i foråret, og det havde været risikabelt ikke at gøre det på det tidspunkt, fordi vi simpelthen ikke havde data på det. Det har vi nu, og derfor ved vi nu, at det ikke giver mening at lukke skolerne igen".


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ