Michael Wittrock og hans klassekammerater har haft skriftlige øveprøver i dansk og matematik - men han ville fx rigtig gerne have vist sin lærer, hvad han kan i historie.

9.-klasse-elev: Eksamen skulle være min chance for at hæve karaktererne

Det er ikke rimeligt, at de ældste elever går glip af afgangsprøver i år, mener en 9.-klasseelev, der havde set frem til at hæve sine karakterer ved sommerens afgangsprøver.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Afgangsprøverne for de ældste elever er som bekendt aflyst denne sommer på bagrund af flere måneders skolelukning på grund af coronasmitten. Men den begrundelse køber elev i 9. klasse Michael Wittrock ikke. Han havde set frem til at højne sit gennemsnit ved at gå til afgangsprøver.

"Nu har vi siddet rigtig mange elever i klasselokalerne med én meters afstand, og så synes jeg, man i det mindste burde lade den enkelte elev selv afgøre, om man har lyst til at give den en skalle og rykke karakteren til sidst", siger Michael Wittrock, der til dagligt går i 9. klasse på Svend Gønge-Skolen i Vordingborg.

"Jeg har aldrig prøvet en mundtlig eksamen, og jeg plejer at være god mundtligt. Derfor er det et potentielt karakterboost, jeg mister. Det kommer til at trække mig ned, at jeg ikke får min afgangseksamen".

Michael Wittrock er også lokalformand i Sydsjælland i organisationen Danske Skoleelever.

Sådan skal de afgørende karakterer til afgangseleverne gives

Standpunktskarakterer er ikke nok

I stedet for, at det er karakterne ved afgangseksamen, er der kun standpunktskarakterer på eksamensbeviset i år. Det er ikke en ideel løsning, mener Michael Wittrock, for ikke alle elever har haft nok tid til at efterlade et godt fagligt indtryk hos lærerne:

"Forud for 9. klasse flyttede jeg skole. I dette skoleår har jeg eksempelvis i historie kun haft to mundtlige fremlæggelser, og det er ikke meget. Ved afgangsprøven havde jeg endelig mulighed at vise min lærer, hvad jeg kan mundtligt for at få den ekstraordinære karakter, jeg gerne vil have med til gymnasiet. Det er ikke længere muligt, og det synes jeg, alle elever har krav på".

Blå blok: Folkeskolens afgangselever svigtes

Michael Wittrock og klassekammeraterne på Svend Gønge-Skolen har været til mundtlige prøveeksamener i matematik og dansk - og det har trods alt været en god erstatning, mener han. På den anden side synes han, det er urimeligt, at elever med forcer i andre fag ikke får mulighed for at excellere ved eksamen eller prøveeksamen.

"Det er ærgerligt for eleven, hvis han eller hun er god til eksempelvis historie, men ikke får mulighed for at vise det til en mundtlig prøve", siger Michael Wittrock og uddyber, at eleverne også går glip af værdifuld læring:

"Det handler også om, at vi går glip af erfaringen i at blive testet. Det bliver vigtigt for os allerede i gymnasiet".

Dansklærere: De sidste uger af 9. klasse giver fint mening uden afgangsprøve

Ingen afgangsprøver - ingen karakterkrav

Hvis afgangsprøverne for de ældste ikke bliver til noget denne sommer, bør man også droppe karakterkrav på ungdomsuddannelserne, mener Michael Wittrock:

"Jeg synes, man bør fjerne karakterkravet på ungdomsuddannelserne, hvis man ikke kan komme til eksamen. Det andet er ikke en fair måde at sende elever videre på".

"Det er jo ikke fedt for elever at skulle være tvunget til at gå til en optagelsesprøve".

Powered by Labrador CMS