Corona
4   36

Så er det nu: Ok med to elever ved hvert bord og lejrskoler

Så blev det 18. maj, og skolerne åbner endnu mere. Med de seneste svar fra ministeriet står det klart, at eleverne må komme på lejrskole, skolegården behøver ikke længere være delt op, og der kan sidde to ved hvert bord.

Så kom dagen endelig, hvor skolerne igen kan åbne dørene for deres ældste elever. Og det sker sammen med et nyt sæt spørgsmål og svar fra Undervisningsministeriet om corona-retningslinjer.

Sent onsdag eftermiddag kom sundhedsretningslinjerne, skolerne havde ventet på. De nye instrukser fik en hård medfart fra skoleledernes formand Claus Hjortdal for at være alt for løse.

Siden har Børne- og Undervisningsministeriet opdateret sin corona-underside med mere konkrete spørgsmål/svar, der giver skolerne konkret indblik i, hvad man må og ikke må.

DE GENERELLE SUNDHEDSANBEFALINGER

Skolerne skal ligesom resten af samfundet særligt forholde sig til følgende tre grundelemter i prioriteret rækkefølge:

  1. Isolation af personer med symptomer for eksempel i eget hjem eller på sygehus
  2. Hygiejne med fokus på hosteetikette, håndhygiejne og kontaktpunkter
  3. Kontaktreduktion med fokus på afstand, hyppighed, varighed og barrierer

Ja, til to elever ved samme bord

Artiklen fortsætter under banneret

Det nok vigtigste er afstanden mellem elever ved samme bord. Her har Claus Hjortdal tidligere udtalt, at der har manglet klarhed i forhold til, om det er muligt at placere en elev i hver ende af et tomandsbord på 120 cm borde.

Og det kan man godt. For princippet om at måle fra elevernes næsetip til næsetip betyder i praksis, at der skal være en meter fra midten af deres stolesæde "og ikke fra armlæn til armlæn", skriver ministeriet på sin hjemmeside.

Det anbefales dog faktisk, at afstanden mellem eleverne øges "til mere end en meter ved ansigtsvendte bordopstillinger", fremgår det.

Vær obs på øget risiko for dråbesmitte

Er der tilfælde, hvor man bør holde sig til den oprindelige corona-afstand på to meter? Ja, det er der ifølge ministeriet - "i situationer, hvor der kan være øget risiko for dråbesmitte", lyder det.

Ifølge ministeriet er en sådan situation eksempelvis, når læreren giver tavleundervisning. Her bør der være to meter til forreste række. Ligeledes bør der holdes to meter - ud fra et forsigtighedsprincip - "ved aktiviteter med kraftig udånding, hvor dråber dannes og slynges længere væk fra personen end ved normal tale, f.eks. sang, råb, foredrag, skuespil, fysisk anstrengelse m.v."

Direkte i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm udtalte i sidste uge, at det også kan være en ide at holde sig til de to meter, hvis man er en lærer, der går meget rundt i klasselokalet og underviser "meget højlydt".

Ifølge ministeriet vil der være situationer, hvor selv kravet på én meter ikke kan overholdes. Det drejer sig om sport og idrætsaktiviteter, undervisning i de praktiske fag, når elever skal trøstes, udeleg og i frikvartererne. I disse situationer er der brug for ekstra opmærksomhed på håndhygiejne og rengøring, lyder anbefalingerne.

Ikke behov for opdelte skolegårde  

Da de små elever kom tilbage til skolen, viste alle tv-kanaler billeder fra zoneopdelte skolegårde, der skulle sikre, at eleverne ikke blev blandt for meget. Det er der ikke længere krav til. Der er desuden heller ikke nogen anbefalinger om, at eleverne "skal lege eller lave undervisningsaktiviteter i de samme mindre grupper".

Nu er "udgangspunktet" hele klassen. Og så anbefales det, at frikvarterne "så vidt muligt organiseres forskudt, så det er få klasser, der holder frikvarter samtidigt".

Send gerne eleverne på lejrskole

Det anbefales til gengæld, at eleverne skal have så få lærere som muligt i løbet ad dagen - uden der dog sættes et anbefalet tal på. Og så gøres det klart, at skolen gerne må modtage besøgende, så længe man er opmærksom på at overholde de generelle anbefalinger til afstand og hygiejne.

På ministeriets spørgsmål/svar-side fremgår det også, at skolerne er velkomne til at udnytte den sidste tid af skoleåret til at sende eleverne på lejrskole. Her skal skolerne igen være opmærksomme på "så vidt muligt" at sørge for, at eleverne kan sove med mindst en meter imellem hinanden.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ