Maden pakkes i bakker og leveres til eleverne i klasserne.

Ry: Skole holder liv i skolemaden i krisetid

I efteråret investerede Mølleskolen i Ry i et produktionskøkken. I samarbejde med Madfærd kom otte syriske flygtninge til skolen og lavede mad sammen med elever i 5. og 6. klasse. Corona lukkede skolen og madordningen i marts. Men nu er den i gang igen på nye betingelser.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Eleverne kan ikke længere hjælpe til i produktionskøkkenet på Mølleskolen i Ry. Maden er pakket i små plastbeholdere. Alt spises med engangsservice, som smides ud efter måltidet. Frokosten bliver båret op til klasserne, og eleverne får dem som madpakker. Plastboksene til madpakkerne vaskes i industrivaskemaskine. 

Integration i skolekantinen: "Det vildeste, jeg har gjort som skoleleder" 

Mølleskolen i Ry havde startskuddet til et nyt skolemadsprojekt i efteråret. Projektet blev etableret sammen med virksomheden Madfærd. Målet var at lave skolemad og integration på samme tid. Den idé, synes skoleleder Kristian Toft var rigtig god. 

"De havde en ide om mad til alle elever. De ville lave en madordning i Skanderborg med værdier om maddannelse, madmod og så havde de en fed integrationsdagsorden også. De havde lavet en aftale med jobcentret, om at få flygtningekvinder i gang. Vi får otte syriske kvinder sammen med en køkkenleder ud på skolen", lød det fra Kristian Toft, da projektet blev søsat. Skolen fik etableret et produktionskøkken og elever begyndte i efteråret at kunne købe skolemad. 

Men corona og skolelukning satte en stopper for madordningen, inden den var rullet ud i fuld skala. Det synes Kristian Toft var ærgerligt. Derfor var han med på at gøre en særlig indsats for at redde madordningen.  På rekordtid er den forældrebetalte madordning kommet i gang igen i nye rammer, der lever op til sundhedsmyndighedernes krav.

Det har været vigtigt for skolen, at madordningen overlever coronatiden, og derfor har skolen faktisk investeret lidt i at få den op at køre, mens der er nødundervisning, fortæller skolelederen. 

"Vi har sat en pædagogmedhjælper ind i køkkenet og købt bokse til madpakkerne og informeret forældrene om det. Det er vigtigste er ikke madpakken som sådan, den kunne eleverne godt have med hjemmefra. Det vigtigste er, at der også er en madordning, når vi kommer tilbage. Hvis vi ikke hjælper dem, så går firmaet konkurs, og vi vil gerne have dem tilbage, når vi forhåbentlig åbner helt til august", siger Kristian Toft til folkeskolen.dk/ernæringogsundhed.

Det er virksomheden Madfærd, som står for projektet.  Initiativtager til Madfærd Mie Reihs er glad for, at forældre og Mølleskolens ledelse og personale har bakket op om at få madordningen tilbage.

 "På opfordring og sammen med skolens ledelse blev vi enige om, at forældre kunne hjælpe Madfærd ved selv at genstarte deres abonnement. Det valgte mange at gøre, og vi er stadig helt rørte over forældrenes opbakning og solidaritet til Madfærd. Hjælpen gav for os mulighed for at fortsætte på den sti, vi tror, er den rigtige at gå. Med fælles madglæde, involvering, gode madoplevelser og overlevering af handlekompetencer. Det betød alverden for os", lyder det fra Mie Reihs i en pressemeddelelse.

To madkundskabslærere nomineret til pris