Madkundskab
1   6

Ry: Skole holder liv i skolemaden i krisetid

I efteråret investerede Mølleskolen i Ry i et produktionskøkken. I samarbejde med Madfærd kom otte syriske flygtninge til skolen og lavede mad sammen med elever i 5. og 6. klasse. Corona lukkede skolen og madordningen i marts. Men nu er den i gang igen på nye betingelser.

Eleverne kan ikke længere hjælpe til i produktionskøkkenet på Mølleskolen i Ry. Maden er pakket i små plastbeholdere. Alt spises med engangsservice, som smides ud efter måltidet. Frokosten bliver båret op til klasserne, og eleverne får dem som madpakker. Plastboksene til madpakkerne vaskes i industrivaskemaskine. 

Mølleskolen i Ry havde startskuddet til et nyt skolemadsprojekt i efteråret. Projektet blev etableret sammen med virksomheden Madfærd. Målet var at lave skolemad og integration på samme tid. Den idé, synes skoleleder Kristian Toft var rigtig god. 

"De havde en ide om mad til alle elever. De ville lave en madordning i Skanderborg med værdier om maddannelse, madmod og så havde de en fed integrationsdagsorden også. De havde lavet en aftale med jobcentret, om at få flygtningekvinder i gang. Vi får otte syriske kvinder sammen med en køkkenleder ud på skolen", lød det fra Kristian Toft, da projektet blev søsat. Skolen fik etableret et produktionskøkken og elever begyndte i efteråret at kunne købe skolemad. 

Men corona og skolelukning satte en stopper for madordningen, inden den var rullet ud i fuld skala. Det synes Kristian Toft var ærgerligt. Derfor var han med på at gøre en særlig indsats for at redde madordningen.  På rekordtid er den forældrebetalte madordning kommet i gang igen i nye rammer, der lever op til sundhedsmyndighedernes krav.

Artiklen fortsætter under banneret

Det har været vigtigt for skolen, at madordningen overlever coronatiden, og derfor har skolen faktisk investeret lidt i at få den op at køre, mens der er nødundervisning, fortæller skolelederen. 

"Vi har sat en pædagogmedhjælper ind i køkkenet og købt bokse til madpakkerne og informeret forældrene om det. Det er vigtigste er ikke madpakken som sådan, den kunne eleverne godt have med hjemmefra. Det vigtigste er, at der også er en madordning, når vi kommer tilbage. Hvis vi ikke hjælper dem, så går firmaet konkurs, og vi vil gerne have dem tilbage, når vi forhåbentlig åbner helt til august", siger Kristian Toft til folkeskolen.dk/ernæringogsundhed.

Det er virksomheden Madfærd, som står for projektet.  Initiativtager til Madfærd Mie Reihs er glad for, at forældre og Mølleskolens ledelse og personale har bakket op om at få madordningen tilbage.

 "På opfordring og sammen med skolens ledelse blev vi enige om, at forældre kunne hjælpe Madfærd ved selv at genstarte deres abonnement. Det valgte mange at gøre, og vi er stadig helt rørte over forældrenes opbakning og solidaritet til Madfærd. Hjælpen gav for os mulighed for at fortsætte på den sti, vi tror, er den rigtige at gå. Med fælles madglæde, involvering, gode madoplevelser og overlevering af handlekompetencer. Det betød alverden for os", lyder det fra Mie Reihs i en pressemeddelelse.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
795 andre er allerede tilmeldt

Netværket Dansk som andetsprog er for alle, som underviser i dansk som andetsprog eller har interesse for undervisning af flersprogede elever og nyankomne.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
818 andre er allerede tilmeldt