Madkundskab
1   34

Integration i skolekantinen: "Det vildeste, jeg har gjort som skoleleder"

Otte syriske flygtninge, et spritnyt produktionskøkken og en stor omprioritering af madkundskab er hovedingredienserne i en stor satsning på Mølleskolen i Ry. Ideen kom i januar. Målet er, at alle kan købe skolemad præcis et år efter.

I januar bankede virksomheden Madfærd på døren til skoleleder Kristian Tofts kontor på Mølleskolen i Ry.

"De havde en ide om mad til alle elever. De ville lave en madordning i Skanderborg med værdier om maddannelse, madmod og så havde de en fed integrationsdagsorden også. De havde lavet en aftale med jobcentret, om at få flygtningekvinder i gang. Vi får otte syriske kvinder sammen med en køkkenleder ud på skolen", siger Kristian Toft.

Produktionskøkken uden at sprænge budgettet

Men på Mølleskolen er der ikke et produktionskøkken, så umiddelbart virkede ideen umulig at realisere. Men Kristian Toft hev fat i teknisk service-leder Gunnar Andersen.

Artiklen fortsætter under banneret

"Vi så på hinanden, og så sagde vi. Vi gør det bare. Vi valgte at gøre det inden for de budgetter, vi har. Og produktionskøkkener er dyre. Jeg tog kontakt til en forældre, der sidder i skolebestyrelsen, som arbejder i Ken Storkøkkener. Han fik overtalt direktøren til at låne os køkkenudstyr for en million og med mulighed for en favorabel købsordning på sigt. Og så har Gunnar allokeret alle sine pedeltimer, så vi på skolen er i gang med at bygge et produktionskøkken for de midler, vi har. Det er det vildeste, jeg har gjort som skoleleder", siger Kristian Toft.

Madkundskab på en helt ny måde

Målet er, at eleverne i 5. og 6. klasse efter efterårsferien kommer i en rullende ordning, hvor alle madkundskabstimer afløses af ophold i køkkenet i små grupper af en uges varighed ad gangen.

"Så tager vi otte elever ud af 6.a, og de skal sammen med de syriske kvinder lave mad til hele skolen. På den måde får vi faget med i køkkenet. Og den teoretiske del bliver en del af det. Det sidder vi og skriver på lige nu. Madkundskabslærerne kommer med ind i køkkenet og så kan det godt være, at eleverne bliver nødt til at blive en time efter køkkentjansen og få noget teori. Men vi går ind for, at når de står med broccolien, skal teorien komme samtidig".

Kristian Toft kan godt mærke, at der er meget logistik i at få stablet projektet på benene, men han tror på, at det vil give alle på skolen et fællesskab om mad.

"Vi får måltidet er i centrum. Lærerne kommer til at sidde sammen med børnene og spise. Og alle får en tallerken, så uanset om du har madpakke med eller køber mad, så sidder man og spiser på tallerkener sammen. Vi har lavet om på vores struktur og har et madbånd, hvor alle lærere og pædagoger sidder og spiser sammen med børnene".

Forældrene skal betale for maden

Forældrene skal betale for maden, før ordningen kan løbe rundt.

"Jeg håber, at det bærer. I sidste ende afhænger det af, om forældrene køber maden. Hvis de ikke gør det, så er vi døde om et halvt år. Men så har vi køkkenet. Så gør vi noget andet. Men vi er afhængige af kunder i butikken", siger Kristian Toft.

En frokost kommer til at koste 25 kroner om dagen.

"Vi skal holde prisen nede. Vi er nødt til at gøre det brugerbetalt. Det betyder, at man for 25 kroner får et varmt måltid mad. Vi starter med indskolingen og der er vi allerede over 50 procent, der har meldt sig til. Alle lærerne har meldt sig til, og så ruller det. Så til januar har hele skolen mulighed for at tilmelde sig".

"Vi er et resursestærkt område, så hvis det skal lykkes, så skal det lykkes her. Det er svært at flytte hen til Gellerupparken i Aarhus", siger Kristian Toft, som er i gang med at trække på sine politiske kontakter i kommunen.

"Jeg kunne godt tænke mig at lave fripladsordninger ligesom i børnehaver, så hvis den enlige mor ikke har råd til det her, så ville det være godt, hvis man kunne søge noget støtte. Men det er et politisk spørgsmål, som vi kører sideløbende med det her". 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
803 andre er allerede tilmeldt

Netværket Dansk som andetsprog er for alle, som underviser i dansk som andetsprog eller har interesse for undervisning af flersprogede elever og nyankomne.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
841 andre er allerede tilmeldt