Ellen Trane Nørby afviser ikke, at der kan være behov for at justere - men det skal ske på et oplyst grundlag, siger hun.

Afgørelse om dette forårs test udskudt til efter vinterferien

Efter vinterferien genoptager politikerne forhandlingerne om, hvad de skal stille op med de nationale test, efter at en evaluering har konstateret, at de ikke bedømmer den enkelte elev præcist nok. Opdateret: Minister tvivler på, at man kan nå at sætte test i bero inden 1. marts.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er endnu uvist, om lærere og elever på landets folkeskoler skal i gang med en ny runde af nationale test fra 1. marts som oprindeligt planlagt.

Det står klart, efter at partierne i forligskredsen mødtes fredag efter være blevet indkaldt af børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) i kølvandet på offentliggørelsen af den nye evaluering af de omdiskuterede nationale test.

Enig anbefaling: Skift de adaptive test ud med nye, moderne test

Ifølge SF's undervisningsordfører Jacob Mark var mødets eneste tema diskussionen om, hvorvidt forligskredsen skal følge SF's opfordring til øjeblikkeligt at sætte testene i bero, fordi evalueringen bl.a. peger på, at de nationale test ikke giver et retvisende billede af de enkelte elevers faglige niveau.

Evaluering på trapperne: SF vil droppe de nationale test øjeblikkeligt

"Vi mener jo, at det er soleklart, at testene skal sættes i bero, men det var der ikke opbakning til på mødet. Vi synes, det vil være spild af elevernes og lærernes tid at afholde nye nationale test, når de alligevel ikke giver et rigtigt billede af elevernes faglige niveau. Det var der desværre ikke opbakning til lige nu - men det betyder ikke, at der dermed er tale om en endelig afklaring af spørgsmålet", siger Jacob Mark.

"Sæt dem i bero inden 1. marts"

Han påpeger, at det eneste rigtige vil være at sætte testene i bero med det samme, inden skolerne fra 1. marts tager hul på en ny runde med nye nationale test landet over.

"Det vil være en meget mærkelig situation at sende nogle børn op til test og sende brev til deres forældre, hvor der står, hvordan de har klaret sig - velvidende, at det er soleklart, at testene ikke kan bruges til at sige noget om elevernes faglige niveau", siger Jacob Mark til folkeskolen.dk

Men ifølge Venstres undervisningsordfører, Ellen Trane Nørby, passer det ikke, at mødet i forligskredsen kun handlede om at sætte de nationale test i bero.

"Det var det eneste Jacob Mark snakkede om"

"Det oplevede jeg ikke, men det var det eneste Jacob Mark snakkede om. Men jeg ved jo godt, at SF bare ønsker at skrotte de nationale test, det konkluderede han jo allerede inden rapporten var udkommet torsdag - men vi andre ønsker at træffe beslutninger på et seriøst og oplyst grundlag", siger Ellen Trane Nørby til folkeskolen.dk

Hun peger på, at der var tale om et opstartsmøde, der giver mulighed for, at politikerne fra de forskellige partier kan stille opklarende spørgsmål og bestille notater fra ministeriet, inden forhandlingerne starter i uge otte efter vinterferien.

V afviser ikke behov for justering

"Rapporten viser jo, at som styringsredskab fungerer de nationale test rigtig godt. Men det er klart, at det med at give eleverne en kuvert med hjem her i marts måned, hvis vi ikke kan nå at justere noget - det giver ikke særlig megen mening. Men betyder det så, at vi slet ikke kan bruge de nationale test? Nej, det gør det jo sådan set ikke, for de kan jo godt bruges på klasse-niveau. Derfor er det her jo ikke sort-hvidt, og derfor har vi hverken konkluderet det ene eller det andet endnu", siger Ellen Trane Nørby - og tilføjer:

"Vi tror ikke, at man kan køre videre, som det er nu - men vi har behov for at vide, hvor hurtigt kan forandringerne træde i kraft. Og kan man lave justeringer på det niveau, hvor der er problemer, uden at vi sætter alt det andet i bero? Så vi afviser ikke, at der kan være behov for at justere, men det skal ske på et oplyst grundlag, for der er godt nok forskel på, om man kan rette det til på to måneder og derfor bare kan udskyde det - eller om vi taler om, at det vil tage to eller fire år. Og samtidig ønsker vi en åben proces, hvor man også hører lærere, elever og forældre, inden vi forholde os til de 54 anbefalinger fra rådgivningsgruppen", siger Ellen Trane Nørby.

Også de Radikales skoleordfører, Marianne Jelved, går ind for at sætte testene i bero snarest.

"Men jeg kan også godt selv se, at hvis ikke vi har gjort os klart, hvad der skal ske i den periode, hvor de er stillet i bero, så er vi jo på den. Så er det bedre at finde ud af, hvad vi vil bruge den berostillelse til. Men der skal - alt andet lige - være en national test her i foråret, så derfor er vi nødt til også at se det i den sammenhæng", siger Marianne Jelved.

DF-bekymring ved at stille test i bero

Dansk Folkepartis vikarierende skoleordfører, Jens Henrik Thulesen Dahl, slår fast, at de nationale test "er der for at blive" - men understreger også, at der er nogle problemer, der skal tages alvorligt.

"Derfor er det vigtigt, at vi finder ud af, hvordan vi får afviklet testene her til foråret på en ordentlig måde. Vi er bekymrede for, hvordan vi kommer i gang igen, hvis vi sætter testene i bero. Det skal afklares, og det har ministeriet nu en uges tid til at svare på spørgsmål om. Så kan vi mødes igen og reelt tage stilling til, hvad vi gør", siger han.

Torsdag udtrykte børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil især bekymring over, at de nationale test ikke er præcise i bedømmelsen af eleverne på individ-niveau - men hun understregede også, at det er hendes ambition at finde en løsning, som alle partier i forligskredsen kan gå ind for.

Tilføjet fredag 15.15: Over for Ritzau udtrykker børne- og undervisningsministeren fredag eftermiddag tvivl om, hvorvidt partierne kan nå at gøre noget, inden de planlagte nationale test skal iværksættes i folkeskolen fra 1. marts.

"Jeg kan svare klart ja til, at jeg godt forstår, at det kan være frustrerende at skulle gå til en test, der muligvis ikke giver et retvisende billede af ens faglige evner. Det gælder da i øvrigt også mine egne børn, så det kan jeg i den grad godt forstå", siger hun - og tilføjer:

"Men det er for tidligt endnu at konkludere på, hvordan vi så går til opgaven med at forandre testene. Og der er meget kort tid til næste testperiode, så spørgsmålet er, hvad der overhovedet kan lade sig gøre på den tid. Alt det skal vi i forligskredsen kigge på igen næste uge", lyder det fra ministeren ifølge Ritzau.

 

Minister bekymret over måleusikkerheden i de nationale test