Tysk
1   17

Skole sender tysk-talenter på det lokale gymnasium

I to år har de dygtigste elever fra tysktimerne på Nordskovskolen i Haslev taget turen hen til det lokale gymnasium for at have tysk på et særligt højt niveau. Lærerne bag ideen kan næsten ikke få armene ned af begejstring over det faglige udbytte.

Rejsen på lidt over to kilometer fra de vante klasselokaler på Nordskovskolen i Haslev på Sjælland hen til Midtsjællands Gymnasium synes ikke af meget, men alligevel gør den nærmest en verden til forskel. Ikke så meget på grund af længden på gå- eller cykelturen, men nærmere fordi turen i sig selv giver eleverne følelsen af at være noget særligt.

Elevernes vanlige tysklærer fra skolen Gitte Ladegaard går faktisk så langt som til at kalde det en form for magi, når hendes elever træder ind på det lokale gymnasium.

"Eleverne får en helt særligt oplevelse af at være udvalgt til noget. Det booster i dén grad deres selvtillid. Og så giver det også rigtigt meget, at de får oplevet det uddannelsessted, der måske er deres fremtid", fortæller tysklærer på Nordskovskolen Gitte Ladegaard.

Frivilligt at være med på holdet

Artiklen fortsætter under banneret

Siden 2018 har hun spurgt 20-25 elever af skolens mellem 100 og 130 9.- klasseelever, om de vil være med på et talenthold i tysk.

"Jeg spørger de dygtigste, og det er frivilligt at være med. Men vi har kun oplevet, at de har sagt ja, fordi de oplever det som noget særligt at blive udvalgt, fordi de er særligt gode til noget", fortæller hun.

Eleverne har sagt ja til at have 60 minutters mere tysk om ugen end resten af deres klassekammerater. På Midtsjællands Gymnasium er det ofte Mona Heide Petersen, der til dagligt underviser gymnasiets elever i tysk, der indleder timen. Timer, som altid har fokus på mundtlighed.

"Jeg laver mundtlige øvelser i alle mulige forskellige afskygninger. Det handler rigtigt meget om, at vi gerne vil have dem til at kaste sig så meget ud i at tale sproget som muligt. Og det går heldigvis rigtigt godt. Man kan fornemme, at de både føler sig set, fordi vi er to lærere, men de føler også, at der bliver forventet, at de tager ekstra del i timerne, fordi de er særligt udvalgte", fortæller Mona Heide Petersen.

Kender elevernes årsplaner

Mona Heide Petersen har på forhånd kendskab til elevernes årsplan, og inden den ugentlige time skriver hun hver gang til Gitte Ladegaard med sin tanker om, hvilke øvelser hun har planer om at tage i brug.

"På den måde passer undervisningen nogenlunde ind med, hvad de ellers laver. Og så sker der også bare noget, når de kommer herop, fordi vi tager dem ud af deres vante omgivelser med en fremmed lærer på frivillig basis, og det er meget intensivt", siger Mona Heide Petersen.

Gitte Ladegaard er ikke i tvivl om, at de udvalgte elever får noget helt særligt ud af at gå tage turen hen til gymnasiet.

"Det vigtigste er naturligvis, at alle er på samme niveau. Når du har en almindelig skoleklasse, har du jo nærmest 25 forskellige niveauer. Sådan er det ikke her. Her kommer de med de samme forudsætninger. De tror på, at de kan, og de tør kaste sig ud i det, fordi der ikke er nogen, der ser skævt til dem. Det har været enormt vigtigt. Og så synes jeg, at det er en kæmpe fordel, at vi hele tiden er to og kan træde til, hvis der er nogen, der har et spørgsmål", siger hun.

Succesen har bredt sig til andre fag

Ifølge Gitte Ladegaard har turen til gymnasiet også den fordel, at eleverne får et indblik i det faglige niveau på gymnasiet.

"Eleverne ved jo, at der er højere krav på gymnasiet, men nogen gange kan det godt blive overgjort lidt. Ved at de kommer over på gymnasiet, finder de lidt ud af 'er det bare det?'. Så det fjerner mystikken ved det at starte på en ungdomsuddannelse".

Samarbejdet mellem Nordskovskolen og Midtsjællands Gymnasium har været så stor en succes, og der nu også samarbejdes om forløb i matematik og fransk.

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.039 andre er allerede tilmeldt