Tysk
3   21

Lærer får indført tysk i 3. klasse: "Tysk og fransk burde være obligatorisk for alle"

Fra i år stifter eleverne på Vestbjerg Skole i Aalborg allerede bekendtskab med tyske verber fra 3. klasse. Det sker, fordi en af skolens tysklærere satte sig for at styrke faget.

Som noget helt nyt får alle elever på Vestbjerg Skole nord for Aalborg tysk allerede i 3. klasse. Tysklærer Steen Ammundsen var nemlig inspireret af Sønderborg, hvor eleverne allerede har tysk fra første skoledag.

"Jeg er enormt inspireret af, at eleverne skal møde sprogfagene så tidligt som muligt. Jeg spurgte derfor sidste år min skoleleder, om jeg måtte begynde at lave en ansøgning om, at vi her kunne gå i gang med tysk fra 3. klasse. Det sagde han heldigvis ja til", fortæller Steen Ammundsen, som underviser i faget i udskolingen og har haft en del af sin opvækst i Tyskland.

Med inspiration fra Sønderborg begyndte Steen Ammundsen derfor at udforme en ansøgning til byrådet om, at skolen måtte få lov til at begynde at sætte tysktimer på skemaet i 3. og 4. klasse.

Timer tages fra den understøttende undervisning

Artiklen fortsætter under banneret

Svaret fra både skoleforvaltningen og kommunalbestyrelsen var ja.

Derfor har eleverne i 3. og 4. klasse fra i år én ugentlig lektion tysk på deres skemaer. Tiden til de nye tysktimer tager skolen fra den understøttende undervisning, mens de henter mål og læseplaner fra Sønderborg Kommunes tyskindsats.

Steen Ammundsen håber nu på, at det tidligere møde med tysk vil få en gavnlig effekt på elevernes tyskkundskaber.

"Først og fremmest tror jeg på, at det vil øge deres ordforråd, fordi de tidligere kan komme i gang med at lære ord. Og så tror jeg også helt sikkert, at motivationen er rigtigt stor i de helt små klasser", siger han.

Alle elever bør have både tysk og fransk

Steen Ammundsen mener, at sprogfagene ikke er prioriteret nok politisk.

"Det er rigtigt ærgerligt, at man ikke politisk satser mere på sprogfagene. Derfor er det også vigtigt for mig at vise mine elever, at man ikke kun kan begå sig i verden med engelsk".

Eleverne på Vestbjerg Skole har ikke mulighed for at vælge fransk. Det ærgrer tysklæreren.

"Jeg mener, at både tysk og fransk burde være obligatorisk. Det er vigtigt, at eleverne bliver præsenteret for forskellige sprog, og at man har et internationalt udsyn i folkeskolen", siger han.

Vestbjerg Skole er den eneste skole i Aalborg Kommune, som har indført tysk før 5. klasse. Udover alle skolerne i Sønderborg Kommune får også eleverne i Tønder Kommune tysk fra børnehaveklassen.

I Aabenraa Kommune har alle eleverne ligesom på Vestbjerg Skole tysk fra 3. klasse.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
993 andre er allerede tilmeldt