Engangstilskuddet betyder ro i 2020 til den nødvendige dialog med regeringen, fremhæver sekretariatschef i Frie Fagskoler Christian Legarth.

Engangsbeløb til de frie fagskoler på finansloven

Partierne bag finanslovsforliget har taget Merete Riisagers talentindsatsprogram af budgettet og i stedet blandt andet givet de frie fagskoler et engangsbeløb på 10 millioner kr.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Regeringen lancerer talentenhed, der skal løfte de dygtigste elever 

Frie fagskoler er udskolingskostskoler, hvis særkende er praktiske og/eller erhvervsrettede fag. Men den netop aftalte finanslov for de hver 18.277 kr. pr. årselev som et særligt engangstilskud, der vil kunne anvendes over flere år. Pengene skal gå til at løfte kvaliteten i de frie fagskolers tilbud, herunder styrke indsatsen for at forberede elever til erhvervsuddannelser, opgradering af faglokaler samt videreudvikling af praksis- og anvendelsesorienterede undervisningsformer.

"Pengene er stærkt tiltrængt til at sikre egnede værkstedsfaciliteter, som der ikke har været råd til siden de voldsomme driftsbesparelser fra 2016 og frem", siger en glad formand for Frie Fagskoler, Toni Hessner, i en kommentar.

"Engangstilskuddet betyder, at skolerne får et tiltrængt åndehul til at kvalificere og styrke vores værkstedsundervisning til gavn for alle de skoletrætte unge, der har brug for et praktisk og erhvervsrettet kostskolealternativ. Det er en vigtig anerkendelse af skolernes arbejde og ikke mindst frie fagskolers ambitioner om at løfte den praktiske og erhvervsrettede dagsorden".

Skolernes sekretariatschef Christian Legarth tilføjer: 

"Engangstilskuddet betyder desværre, at vi endnu ikke har fået løst udfordringen med den permanente underfinansiering af den praktiske og erhvervsrettede undervisning i frie fagskoler. Men midlerne betyder, at vi får den nødvendige ro i 2020 til at gå i konstruktiv dialog med regeringen og Folketinget omkring at udvikle frie fagskolers fremtidige rammevilkår til gavn for praktiske interesserede unge".