Straffelovens krav om samtykke i seksuelle relationer smitter nu også af på undervisningsvejledningen for folkeskolens seksualundervisning.
Straffelovens krav om samtykke i seksuelle relationer smitter nu også af på undervisningsvejledningen for folkeskolens seksualundervisning.

Nu skal skoleelever undervises i den nye samtykkelov

Straffelovens nye samtykkebaserede voldtægtsbestemmelse medfører nu ændringer for seksualundervisningen i folkeskolen. Efter ferien skal eleverne også undervises i vigtigheden af samtykke i seksuelle relationer, fremgår det af en ny vejledning.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Som en direkte konsekvens af den nye samtykkebaserede voldtægtsbestemmelse i straffeloven har regeringen nu opdateret undervisningsvejledningen for folkeskolens seksualundervisning, så det sikres, at eleverne fra næste skoleår også undervises i begrebet samtykke.

"Det kan fx handle om at forebygge overgreb ved at lære børn og unge om at læse hinandens signaler, at kunne sige fra og til for at sikre at sex sker frivilligt og med samtykke fra alle parter", lyder det blandt andet i den netop opdaterede undervisningsvejledning.

I et svar til Folketingets børne- og undervisningsudvalg oplyser børne- og Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), at den opdaterede vejledning for undervisningen i det obligatoriske emne sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab (SSF) vil kunne tages i brug fra skoleåret 2021/22.

For yderligere at styrke undervisningen i samtykke har ministeriet også lavet en aftale med organisationen Sex og Samfund om, at den skal opdatere sit undervisningsmateriale med fokus på at oplyse om begrebet samtykke.

Sex og Samfund har desuden besluttet, at samtykke skal være tema for den årlige kampagne Uge Sex i grundskolen og på ungdomsuddannelserne i 2022. Men det konkrete valg af undervisningsmateriale ligger dog fortsat hos den enkelte skole eller lærer, oplyser Pernille Rosenkrantz-Theil i svaret til udvalget.

Udfordringer med undervisningen

Udfordringer med undervisningen

Læs mere

emu.dk: Vejledning for sundheds- ogseksualundervisning og familiekundskab (pdf)

Powered by Labrador CMS