'Vi har nu engang bestemt, at det digitale skal være en del af folkeskolen. Så må man også sørge for, at det kan foregå på en ordentlig måde', siger Karina Lorentzen Dehnhardt.
"Vi har nu engang bestemt, at det digitale skal være en del af folkeskolen. Så må man også sørge for, at det kan foregå på en ordentlig måde", siger Karina Lorentzen Dehnhardt.

SF: Ministeriet skal tage ansvar for at sikre elevernes data

Det er kommunerne, der har ansvaret indkøb af it til skolebrug og datasikkerheden i den forbindelse. Men hver især kan kommunerne ikke hamle op med techgiganterne, og derfor bør ansvaret for at indgå aftaler med fx Google overgå til en landsdækkende myndighed, mener SF.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I en meget omtalt sag om læk af elevers personlige data ved brug af Googles skoleprodukter udtalte Datatilsynet for nylig særdeles hård kritik af Helsingør Kommune.

Og den afgørelse forventes kun at være den første i en meget lang række.

Politiken har tidligere skrevet, at Datatilsynet er på vej med kritik til knap halvdelen af landets kommuner for GDPR-overtrædelser i forbindelse med udrulning af Googles skolecomputere, Chromebooks, på skolerne.

"Vi har taget beslutning om, at det digitale skal være en integreret del af undervisningen i folkeskolen, og så er det oplagt, at Undervisningsministeriet tager ansvar for, at elevernes persondata er beskyttet", siger hun og påpeger, at hun godt forstår, at det kan være svært at forhandle aftaler med en techgigant, hvis man er en lille kommune.

Som landet står lige nu, mener Karina Lorentzen Dehnhardt, har kommunerne to muligheder: At droppe techgiganternes produkter eller at fortsætte en ulovlig praksis.

"Så giver det altså bedre mening, at det er samlet i en national indsats. Jeg tror, det vil være nemmere at få en aftale, hvis man beder om det som land, en hvis én kommune gør det", siger hun og tilføjer:

"Det giver ikke mening, at alle kommunerne hver især bruger resurser på det her. Vi har nu engang bestemt, at det digitale skal være en del af folkeskolen. Så må man også sørge for, at det kan foregå på en ordentlig måde".

Det var Jesper Graugaard, der startede sagen i Helsingør Kommune, da han opdagede, at hans søn gennem Googles skolepakke G Suite havde fået oprettet en konto på Youtube i sit eget, fulde navn.

Læs mere

Læs hele svaret på Karina Lorentzen Dehnhardtsspørgsmål her

Powered by Labrador CMS