Magnus har gået i specialskole på grund af ADHD indtil nu, hvor han er fuldt inkluderet i 8. klasse

Fra specialskole til fuldt inkluderet i 8. klasse

Magnus er 15 år og går i 8. klasse. Han har gået i specialbørnehaveklasse og specialskole på grund af ADHD ind til 8. klasse, hvor han nu er fuldt inkluderet i en almindelig folkeskoleklasse på Solvangskolen i Farum. Og det går rigtig godt.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Jeg var nok ret vild, og jeg gad ikke at lave så meget, da jeg var lille. Men jeg kan ikke huske så meget fra dengang", fortæller Magnus. Han fik diagnosen ADHD allerede som lille og havde støttepædagog på i det sidste halve år af børnehaven. Samtidig fik han medicin for sin ADHD. Hans mor Inger Quorning fortæller, at han var "en særdeles livlig herre" som lille og voldsom overfor de andre børn. Derfor gik han i specialbørnehave.

"I 1. klasse kom han til specialskolen Kølholm i Frederikssund, der er specielt for børn med ADHD. Her gik seks elever i hver klasse, og de sad hver for sig i små celler med ansigtet mod væggen. Det var meget vigtigt for Magnus, at alt var planlagt og forberedt. Skolen har stort fokus på de sociale kompetencer, og det har han haft glæde af", siger Inger Quorning.

Hun fortæller, at Magnus er en langsom starter socialt. Han vil lige se tingene an. Selv siger Magnus, at han er en stille computertype. "Jeg har altid været en stille type. Men da jeg var et sted mellem 8 og 10 år blev jeg sendt hjem fra skolen, fordi jeg havde slået en lærer. I dag kan jeg godt forstå, at jeg blev sendt hjem. Det er ikke noget, jeg er stolt af", siger Magnus.

Lærerne oplever mindre støtte efter inklusionsreformen

Han fik medicin mod ADHD fra han var 6 til 14 år. Det betød, at der "var mere ro i hovedet, og jeg kunne bedre koncentrere mig, når jeg fik pillerne", forklarer han.

Hans mor fortæller, at han kunne få hidsighedsanfald, der varede i over en halv time ad gangen. Forældrene kunne også tydeligt mærke, når pillernes virkning klingede af.

"Han skulle holde pauser med pillerne ind i mellem, men hvis han skulle noget, så kom han og spurgte, om han ikke godt kunne få en pille, for så gik det bedre", siger Inger Quorning.

Langsom udslusning Magnus havde et par venner på specialskolen i Frederikssund, men han kendte ingen i Farum, hvor han boede. Men da han gik i 6. klasse, ønskede kommunen at flytte ham til et specialtilbud på Solvangskolen i hjemkommunen Furesø, hvor Farum ligger.

På Solvangskolen så Magnus for første gang almindelige klasser med over 20 elever.

"Det var meget sjovt at skifte skole og møde nogle nye mennesker, men jeg havde aldrig set så mange børn samlet før", siger Magnus.

Han ønskede selv at komme i en almindelig klasse, og i 7. klasse besluttede man at udsluse ham i tysktimerne. Det gik godt, så i løbet af 7. klasse blev han udsluset i en almindelig klasse i halvdelen af timerne.

Det var hårdt at væer Maria i folkeskolen

Nu går han i 8. klasse i en normalklasse. Han er lidt bagud i dansk, har problemer med det skriftlige, men i de andre fag klarer han sig glimrende. De naturvidenskabelige fag holder han især af, og i ma-tematik får han karaktererne 10 og 12.

"Til at begynde med sad jeg i et hjørne i tysk og tog noter. Jeg kan rigtig godt lide at gå i skole og vil gerne på HTX og have en uddannelse. Jeg kan særlig godt lide fysik, så jeg vil nok gerne have en uddannelse indenfor naturfag. Jeg kan godt lide klassen. Jeg er stadig stille, så det skal jeg arbejde med", siger Magnus.

Hans mor fortæller, at de har fået stor støtte fra ADHD-centret. Både socialt og fagligt.

"Tidligere troede jeg slet ikke, at inklusion var mulig. Det var nogle bekymrende udsigter, vi havde, men nu ser jeg meget lyst på det. Det er Magnus' egen drivkraft, der bærer", siger Inger Quorning.

"Jeg er næsten sikker på, at inklusionen kun har kunnet lade sig gøre, fordi han er startet i specialtilbud. Ellers tror jeg aldrig, han var kommet i en almindelig klasse. Han har lært meget om at styre sit temperament, og han har fået nogle værktøjer, han kan bruge".

Ros til specialklassen Også lærerne er glade for forløbet. "Magnus åbner døre til verden lige nu, fordi han er en rar person. Han har fået kammerater og er fuldt inkluderet. Jeg tror udelukkende det skyldes, at han begyndte i specialtilbud. Han har gode forældre og lærere. Det værste er, når elever med vanskeligheder starter i almenklassen og så først kommer i specialklasse omkring 7. klasse, når det er gået galt i folkeskoleklassen", siger Claus Nierich, der er lærer i ADHD-afdelingen på Solvangskolen.

Bente Starup er klasselærer i den 8. klasse, hvor Magnus går nu. Hun har store roser til de lærere og pædagoger i ADHD-klassen, der har gjort inklusionen mulig.

"Fra begyndelsen i klassen ønskede Magnus at blive behandlet som de andre elever. Det betød meget for ham. Han kendte nogle af eleverne fra tysk, da han blev præsenteret i klassen. Jeg var indforstået med, at jeg måske fik en udfordring nu, for jeg kender ikke meget til ADHD. Men det skete slet ikke. Han har fundet sammen med de andre matematik- og naturfaglige "nørder" i klassen", siger Bente Starup.

Hun fortæller, at hun var med til en skole-hjemsamtale i ADHD-centret, hvor hun mødte Magnus.

"Han fortalte selv, hvor aggressiv han havde været tidligere, men sådan har jeg slet ikke set ham. Han er vellidt i klassen, har selvironi og er rigtig god til at fremlægge", siger Bente Starup.

Hun understreger, at samarbejdet med lærere og pædagoger i specialklassen har betydet rigtig meget.

"Vi har lige udvekslet ideer i pauserne og talt om, hvor vi skulle sætte ind undervejs. Og så har det været rigtig godt, at der har været tale om små skridt hele vejen i udslusningen".