Overvej din fagpakke grundigt

Som lærerstuderende står du straks over for en række valg, der har afgørende betydning for din karriere. Studievejlederens vigtigste råd er at vælge undervisningsfag med hjertet.

Publiceret

3 GODE RÅD TIL LÆRERSTUDERENDE

1. Sammensæt din fagpakke ud fra interesser, men også gerne meden skarp lærerprofil og job for øje.

2. Find ud af, om du vil undervise i indskolingen eller iudskolingen.

3. Vælg ikke kun »små« fag - overvej, hvor mange timer elevernehar undervisning i fagene.

SÅDAN VÆLGER DU DINE FAG

• Der findes én læreruddannelse i Danmark, menprofessionshøjskolerne har mulighed for at udbyde særlige profiler,for eksempel en indskolings-, idræts- eller musikprofil.

• Læreruddannelsen giver kompetence til at undervise i typisktre fag. Uddannelsen består af en række obligatoriske basismodulerinden for fagene. Herudover kan man vælgespecialiseringsmoduler.

• Studerende kan tage moduler på andre professionshøjskoler ogpå universiteter. Det er muligt selv at bestemme omfanget affagene, for eksempel om man vil have 30 eller 40 ECTS-point i etfag.

Kilde: Laereruddannelse.nu

VIND BØGER PÅ FACEBOOK

Følg med i debatten om hverdagen som lærerstuderende oglærerlivet ude på skolerne på facebook.com/folkeskolen.dk

I september kan du også vinde fagbøger, der klæder dig på tilstudietiden.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Når du træder ind gennem døren til læreruddannelsen, skal du vælge undervisningsfag. Det valg er afgørende for den lærerprofil, du uddanner dig til under studiet og senere skal søge job på.

På Via University College i Silkeborg vælger de studerende for eksempel allerede ved studiestart, om deres første undervisningsfag skal være dansk, engelsk eller matematik. Her skal studerende også tidligt i studieforløbet tage stilling til, om de vil opnå kompetencer i at undervise i ind- eller udskolingen. Alle opnår undervisningskompetence til mellemtrinnet.

Sådan bliver du en stolt lærer

Dorthe Busk Mølgaard er studievejleder på læreruddannelsen i Silkeborg og har samtaler med rigtig mange lærerstuderende. Hun råder til, at de studerende foretager alle studievalg ud fra interesse: »Jeg siger til dem, at det er vigtigt at vælge med hjertet«.

»Det er også vigtigt, at de studerende har et karrieresigte, og at de gør sig tanker om, hvad de vil bruge læreruddannelsen til, og hvor de helt konkret kan komme til at arbejde - vel vidende at det karrieresigte flytter sig gennem hele lærerstudiet«, siger hun.

Overvej dine fag grundigt

Jon Kerrn-Jespersen, der er fjerdeårsstuderende på uddannelsen i Aarhus, er enig i, at det er vigtigt at vælge fag med både hjernen og hjertet.

»Man skal også vælge ud fra interesse, for man skal arbejde med det i mange år. Men satser man på indskolingen, bliver det for eksempel sværere at få arbejde på en efterskole«, siger han.

Jon Kerrn-Jespersen kender til en del studerende, som har fortrudt deres valg. I nogle tilfælde er det muligt at skifte retning, men ikke altid. Studievejleder Dorthe Busk Mølgaard er vant til at hjælpe studerende, som ønsker at skifte et undervisningsfag ud med et andet, »og så plejer vi at finde en løsning på det«, siger hun og understreger, at det er vigtigt at gøre sig grundige overvejelser om fagpakken.

»Er man naturfagligt interesseret, kan man vælge fysk/kemi, biologi og matematik. Sprogligt interesserede kan vælge dansk, engelsk eller tysk. Samfundsfagligt interesserede vælger samfundsfag, historie og dansk, mens andre er mere interesserede i praktiske/musiske fag«, siger Dorthe Busk Mølgaard.

»Der er frit valg, og du kan sagtens kombinere på kryds og tværs af de faglige retninger, så længe man har sig en profil for øje«.

Visse fag giver gode jobmuligheder

Det er vigtigt at sammensætte sine fag, så der også venter nok undervisningstimer på den anden side af studierne, råder studievejlederen.

Forskningsråd 1: Bliv skrap til klasseledelse

»Jeg taler med de studerende om, hvad de er interesserede i, og hvilken lærerprofil de gerne vil komme ud med. Hvis de så siger kristendomskundskab/religion og samfundsfag, så siger jeg, at de to første fag er små fag. I 2020 skal alle lærere have opnået undervisningskompetence i de fag, de underviser i, og man skal være klar over, hvor mange lektioner eleverne har i de fag«, siger Dorthe Busk Mølgaard.

Langtfra alle undervisningslektioner dækkes af faguddannede lærere, og det kan blive din genvej til et lærerjob, når eksamensbeviset er i hus. En opgørelse fra Undervisningsministeriet viser, at 85 procent af undervisningen i folkeskolen dækkes af faguddannede lærere, men der er fortsat mangel på lærere i fag som kristendomskundskab, natur/teknologi og billedkunst. Der er dog store geografiske forskelle på, hvilke kompetencer der efterspørges i kommunerne.

Forskningsråd 2: Få gode relationer til dine elever

»Det er nemmere at få job som lærer i fysik/kemi, tysk, natur/teknologi og musik«, siger Dorthe Busk Mølgaard om skolerne i Silkeborg-området.

Selv om der er en høj grad af kompetencedækning i tysk og fysik/kemi, nævner også Jon Kerrn-Jespersen disse fag som fordrende i en jobjagt.

»Tysklærere er meget efterspurgte, og det samme er lærere med naturfaglige kompetencer - især fysik/kemi, hvor der kræves et sikkerhedskursus, for at man kan få lov til at undervise. Man kan godt undervise i matematik, selv om man ikke er uddannet til det, men sådan er det ikke med fysik/kemi. Det samme gælder svømning, hvor man skal have et førstehjælpskursus«, siger han og peger på, at praktisk erfaring også kan gøre vejen til et lærerjob nemmere.

I studietiden kan man desuden forme sin lærerprofil gennem en række specialiseringsmoduler. De er forskellige fra uddannelsessted til uddannelsessted.

»I Silkeborg kan man ud over undervisningsfag tilføje forskellige specialiseringsmoduler inden for særligt musik og idræt. Det er også muligt at tage it-moduler, og folkeskolen mangler lærere, der er dygtige til it«, siger Dorthe Busk Mølgaard.

Kom sikkert igennem det første år