Debat

Privatskoleelever får ikke højere karakterer

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er ren logik, når elever på privatskoler har højere gennemsnitskarakterer end elever i folkeskoler.

Landets medier konkluderer forkert på Ugebrevet A4's karaktergennemsnitsundersøgelse primo maj. Folkeskolen sakker bestemt ikke bagud - tværtimod!

Udførte man en reel undersøgelse med en sammenligning ud fra for eksempel elevbaggrund, ville der ikke optræde nogen signifikant forskel. Eksempelvis vil en gennemsnitssammenligning af de 25 procent højest scorende elever - eller hele den højest scorende halvdel blandt eleverne i hvert af de to skoleregier - vise, at danske skoleelever, på et meget højt niveau, er hamrende kloge uanset privat- eller folkeskolegang.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Nej - udslaget i karaktergennemsnittet findes blandt de ti procent lavest scorende elever. Det er typisk meget resursesvage og/eller støttekrævende elever, som privatskoler undgår blot ved at takke »nej tak«. Disse bogligt svage elever tæller dermed kun med i folkeskolernes karaktergennemsnit.

Det giver selvfølgelig en helt naturlig forskel, når man sammenligner karaktergennemsnittet for samtlige elever uden reelt at tage højde for hverken elevbaggrund eller kriterierne for indskrivningen af elever på skolerne.

Med disse ulige konkurrencevilkår ville det så ikke være mærkværdigt, om der ikke optrådte denne forskel i karaktergennemsnittet?

På den baggrund må man derfor bestemt ikke begynde at tro, at privatskolernes elever scorer højere karakterer, og at privatskoler dermed skulle være bedre skoler. Det vil i givet fald være »falsk varebetegnelse«.