"Vi har jo afsøgt mange modeller, og vi har ikke sagt, at alle 98 kommuner skal sættes fri. Vi har sagt, at alle de kommuner, der har lyst til det, skal have lov - ikke kun de to, som statsministeren har udvalgt", forklarer Ellen Trane Nørby i forbindelse med Venstres forslag om en udvidelse af frihedsforsøget.

Venstre: Landets folkeskoler skal have samme frihed som friskoler

Venstre vil give de kommuner, der har lyst til det, lov til at være med i det frihedsforsøg, som Holbæk og Esbjerg er en del af. Sådan lyder det fra partiets undervisningsordfører Ellen Trane Nørby, der understreger, at det bestemt ikke er en ny tanke hos Venstre, at der skal mere frihed til skolerne.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Mandag blev Venstres forslag om at pålægge regeringen at fremsætte et lovforslag, med en ny udvidet frikommuneforsøgsordning 1. behandlet.

Den nye udvidede ordning betyder, at alle 98 kommuner i Danmark skal have mulighed for at ansøge om at gennemføre konkrete forsøgsforløb inden for et eller flere velfærdsområder efter eget valg. Herunder skoleområdet.

Venstre vil udvide frihedsforsøg til alle 98 kommuner

Med andre ord skal det være op til landets kommuner selv at afgøre, om de ønsker at gennemføre et frihedsforsøg på lige fod med de to frikommuner Esbjerg og Holbæk.

"Vi håber, at vores forslag kommer til at betyde, at man får et større lokalt engagement omkring det at skabe en god skole. Vi tror på, at det at have muligheden for at kunne træffe beslutningerne lokalt er med til at skabe et medejerskab, der fordrer en stærkere skole, hvor man i højere grad oplever, at skolen er et sted, hvor man som elev, lærer, forældre, leder eller pædagogisk personale, kan være med til at trække i den rigtige retning", lyder det fra Venstres undervisningsordfører og tidligere undervisningsminister Ellen Trane Nørby til folkeskolen.dk.

Skolelederne har ingen fidus til frihedsforsøg i Esbjerg og Holbæk

Ellen Trane Nørby slår dog fast, at forslaget ikke giver alle 98 kommuner total frihed.

"Vi har jo afsøgt mange modeller, og vi har ikke sagt, at alle 98 kommuner skal sættes fri. Vi har sagt, at alle de kommuner, der har lyst til det, skal have lov - ikke kun de to, som statsministeren har udvalgt", forklarer Ellen Trane Nørby og fortsætter:

"De her forhandlinger er jo ikke en gang gået i gang endnu. Men vi mener altså ikke, at det skal være sådan, at der slet ikke skal være nogle former for rammer for skolen. Det er ikke det, det handler om. Vi kan selvfølgelig ikke forestille os, at vores folkeskoler ikke skal stå til ansvar".

Ikke opbakning fra røde partier

Fra Ellen Trane Nørby lyder det desuden, at regeringen og de røde partier ikke deler Venstres ønske om at give landets kommuner de muligheder, som forslaget ligger op til.

"Både lovbehandlingen i går, hvor Venstres Anni Matthiesen var på talerstolen, og lovbehandlingen af det nuværende frihedsforsøg synes jeg viser, at regeringen sådan set ikke har noget ønske om at give frihed. Hverken til skolerne, lærerne eller kommunerne. Alligevel har statsministeren behov for at holde taler om det, men det holder jo ikke, når man ikke vil give frihed til alle 98 kommuner, men kun vil give det til to udvalgte kommuner, som statsministeren har udpeget", lyder det fra Venstres undervisningsordfører.

Minister: Vi skal ikke have kortere skoledage, men skolerne skal have mere frihed

Ellen Trane Nørby pointerer derudover, at Venstre allerede under vedtagelsen af det igangværende frihedsforsøgte forsøgte at udvide det til flere kommuner.

"Jeg spurgte flere gange ministeren skriftligt, om ikke regeringen ville acceptere, at man kunne udvide frihedsforsøget til flere kommuner - en forespørgsel, som de afviste", siger Ellen Thrane Nørby og konstaterer:

"Bottom line er, at Socialdemokraterne og de andre røde partier har afvist alle modeller, men vi fortsætter vores arbejde, fordi vi ønsker, at der skal være en større grad af frihed på skolerne".

Ønske om frihed er ingen nyhed

Ellen Trane Nørby slår derudover fast at ønsket om mere frihed langt fra er en ny tanke i Venstre.

"Når vi kigger på den grundlæggende frihed i rammerne for folkeskolen, ja, så ønsker vi, at alle skoler i alle 98 kommuner skal have nogle større frihedsgrader, end de har i dag. Og det har vi jo længe presset på for, at vi skulle have forhandlinger om", siger Ellen Trane Nørby og uddyber:

"Vi har blandt andet længe presset på for, at vi får en frihedsreform i folkeskolen, så vi kan få fjernet noget af den lovgivning, der ligger i dag og lade os inspirere af friskolelovgivningen i forhold til frihedsrammerne".

Ellen Trane Nørby: "Ideologisk korstog i folkeskolen gavner ingen"

"Vi har ikke noget problem med, at folkeskolerne udvikler sig i forskellige retninger. Vi hilser profilskolerne velkomne. Vi hilser også de forskelligheder, der kan være, velkomne, og der kan vi jo se, at andre partier ikke har det ønske. De ønsker, at skolerne skal være mere ens, og der er vi jo så forskellige", forklarer Ellen Trane Nørby og slår fast, at man skal væk fra ensretningen af skolerne. 

"I Venstre synes vi sådan set, at den forskellighed, der ligger i de frie grundskoler viser, at man kan drive skole på mange forskellige måder. Den frihed synes vi også, at folkeskolerne skal have".

Powered by Labrador CMS