»Vi er i dag ved at glide over i et menneskesyn,
der helt selvfølgeligt bestemmer et menneske som et
resursevæsen«, siger idehistorikeren Jens Erik Kristensen.
Foto: Hanne Loop
To menneskesyn tørner sammen
Forhandlingerne om en ny læreruddannelse fik en heftig uddannelsespolitisk debat til at blusse op, da regeringen ville afskaffe faget KLM. Dybest set handler det om to forskellige måder at se mennesket på, mener idehistoriker.
Værdikamp
I foråret langede pædagogisk filosof Thomas Rømer i en blog påfolkeskolen.dk ud efter blandt andre professor Jens Rasmussen ogLars Qvortrup. Han beskyldte dem for at undergrave vigtige værdieri folkeskolen og gå ind for, at eleverne bare skal gøres parate tilat klare sig i konkurrencesamfundet (se Konfronteret). I en rækkeartikler i de kommende blade vil Folkeskolen tale med nogle afhovedpersonerne og få deres bud på, om der foregår en værdikamp -og hvad den i givet fald handler om.
I denne indledende artikel har vi interviewet idehistoriker JensErik Kristensen, Institut for Uddannelse og Pædagogik (DPU). Inæste blad kommer Lars Qvortrup på banen.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Konkurrerer to forskellige skolesyn om den uddannelsespolitiske magt i dagens Danmark? Det spørgsmål rejser sig igen og igen, når man følger den skolepolitiske debat, eksempelvis for nylig under forhandlingerne om en ny lov om læreruddannelsen:
Regeringen ville afskaffe det almendannende KLM (kristendom, livsoplysning, medborgerskab) som selvstændigt fag, oppositionen ville bevare det. Er det udtryk for to forskellige måder at se folkeskolen og læreruddannelsen på?
Ja, det er det, siger idehistorikeren Jens Erik Kristensen, der er lektor ved Institut for Uddannelse og Pædagogik (DPU), Aarhus Universitet. To forskellige skolesyn konkurrerer faktisk om den uddannelsespolitiske magt i Danmark, mener han.