»Lærerne skal tale stereotyperne imod«

Lærere behandler ubevidst eleverne ud fra en kønsstereotyp forestilling om, hvordan drenge og piger opfører sig, og lukker dermed døre for utraditionelle uddannelsesvalg. Det mener lærer Mette Tunebjerg, som forsøger at have en mere åben tilgang til elevernes mangfoldighed.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Mette Tunebjerg, lærer på Dragør Skole Nord, har undervist i folkeskolen i halvandet årti. Uanset om eleverne har været seks eller 16 år, har det for Mette altid været vigtigt ikke at følge den traditionelle kønstænkning. Hun mener nemlig, at mange børn kommer i klemme, når de prøver at passe ind i de forventninger til kønnene, de oplever.

»Mange har en forudindtaget holdning til, hvordan kønnene er. Piger sidder stille, og drenge er fulde af krudt. Men når man definerer kønnene så firkantet, overser man den gruppe elever, der afviger fra kønsstereotypen. For der er masser af stille drenge og vilde piger, og de kommer i klemme, hvis vi forsøger at sætte dem i bås på grund af deres køn«, siger hun.

For at gøre plads til alle typer børn tænker Mette Tunebjerg meget over ikke at følge kønsstereotyperne, når hun planlægger og udfører undervisning. Eleverne skal også selv have et mere nuanceret billede af kønnene, mener hun. Det prøver hun blandt andet at fremme ved at fortælle modhistorier, for eksempel med hovedpersoner, der ikke følger de traditionelle kønsroller.

»I indskolingen arbejder vi en del med Katrine Marie Guldagers bøger om Frøken Ignora, fordi hun bryder med kønsstereotypen. Samtidig tager bøgerne en masse væsentlige temaer op. Når både drenge og piger af forskellig slags kan forholde sig så godt til hende, giver det også en mere åben og fordomsfri snak om livet, døden, kærligheden og de andre temaer«, forklarer hun.

Det handler ikke om at neutralisere forskellighed - tværtimod. Mette Tunebjerg ønsker at gøre forskellene og mangfoldigheden både inden for og mellem kønnene acceptable ved at tage udgangspunkt i det enkelte barn frem for stereotyper. For eksempel ved at dele eleverne op i grupper ud fra interesser og læringsmål frem for køn.

»Det bør gennemsyre institutionerne at tage udgangspunkt i den enkelte elevs måde at være på, lære på og interesser frem for køn. Det er læreres og pædagogers opgave at tale stereotyperne imod og dermed vise de mange muligheder, der er - for eksempel inden for uddannelsesvalg. Der er for stor risiko for, at vi ubevidst får lukket nogle døre, hvis vi propper kønnene i kasser«, siger hun.