Professorerne Jens Rasmussen og Lars Qvortrup vil med bogen
Professorerne Jens Rasmussen og Lars Qvortrup vil med bogen "beskrive, hvordan det kunne lade sig gøre, at grundløse anmeldelser fik lov til at få et sådant liv, og hvad man på institutionelt niveau kan gøre for at undgå tilsvarende sager".

Var anklaget for forskningsfusk: Nu har professorer skrevet en bog om sagen

En forskerkollega, Keld Skovmand, anklagede dem for at fuske med deres skoleforskning i et konspiratorisk forsøg på at undergrave den danske folkeskole – men de blev pure frikendt. Nu har to af forskerne, Lars Qvortrup og Jens Rasmussen, skrevet en bog om hele læringsmål-sagen.

Publiceret

Derfor en bog

Lars Qvortrup og Jens Rasmussen skriver i bogen "Skoleret", athensigten med udgivelsen hverken er at gå til modangreb på KeldSkovmand eller udøve selvterapi. Derimod håber de, at bogen kanbidrage til at gennemføre  forbedringer på de danskeuniversiteter, så forskere stadig kan stille deres viden tilrådighed for offentlige myndigheder, uden at de risikerer at bliveudsat for uretmæssig skandalisering. Desuden skal bedømmelses- ogkvalitetssikringssystemet styrkes, så man er sikker på, atph.d-afhandlinger lever op til internationale standarder -underforstået, dermed ville Keld Skovmand aldrig have fået godkendtsin ph.-d.-afhandling, som gjorde det lettere for ham at trængeigennem med sit budskab om fusk, konspiration og videnskabeliguredelighed. Og desuden skal det sikres, atkvalitetssikringsinstitutionerne ikke udsættes for et urimeligmisbrug - som forfatterne mener, at Keld Skovmand har gjort medsine anmeldelser til Nævnet for VidenskabeligUredelighed. 

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der er ikke noget værre for en forsker end at blive beskyldt for videnskabelig uredelighed. Og når det samtidig udbasuneres, at der nok er tale om den største og alvorligste sag om videnskabelig uredelighed nogensinde herhjemme, så kan det faktisk ikke blive værre.

Sådan var det for de to DPU-professorer, Jens Rasmussen og Lars Qvortrup og en række skoleforsker-kolleger, der over en længere periode måtte stå model til hårde og offentlige anklager fra lektor ved professionshøjskolen UCL Keld Skovmand.

Anklagerne gik ikke blot på, at de var videnskabeligt uredelige. For uredeligheden brugte de i en konspiration med en gruppe embedsfolk fra Undervisningsministeriet i en kampagne for indførelse af et læringsmålsregime i forbindelse med den politiske vedtagelse af folkeskolereformen i 2013, lød det fra Keld Skovmand.

De sammenligner deres egen sag med den såkaldte Carl Holst-sag - om den nyudnævnte forsvarsminister, der blev udsat for massive anklager om embedsmisbrug i sin tid som regionsrådsformand i Sønderjylland. Medierne var helt på anklagernes side, og da det siden viste sig, at sagen ikke holdt vand, var dementierne både mikroskopiske og forbeholdne, påpeger de to professorer.

De beretter i borgen, at "det er grænseoverskridende at blive anklaget for bevidst at undergrave den danske folkeskole". Men "Skoleret" skal ikke læses som et modangreb, understreger de - ej heller som et forsøg på selvterapi.

"Derimod vil vi gerne beskrive, hvordan det kunne lade sig gøre, at grundløse anmeldelser fik lov til at få et sådant liv, og hvad man på institutionelt niveau kan gøre for at undgå tilsvarende sager", skriver de to forfattere i bogen.

"Total frifindelse"

"Total frifindelse"

For dem startede sagen den 24. april 2018, da Praksisudvalget på Aarhus Universitet sendte dem en mail om, at man havde modtaget et antal anmeldelser af deres publikationer - og at udvalget ville sende sagen videre til Nævnet for Videnskabelig Uredelighed (NVU). Herfra kom svaret 11 måneder senere:

"Alle anmeldelser var blevet afvist. Efter at have været erklæret skyldige i medier og offentlighed i halvanden måned var vi blevet fuldstændig frikendt", skriver de to professorer i bogen. Og kort tid efter satte Praksisudvalget på universitet en tyk streg under frifindelsen, da udvalget efter en gennemgang af forskningspraksis selv nåede frem til en "total frifindelse".

Powered by Labrador CMS