Debat

Forældresamarbejde i den mangfoldig skole

Hvordan man kan forbedre skole-hjem samarbejdet, med henblik på at styrke elevernes skolesucces?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Oplever du også udfordringer med at få forældre til, at deltage til forældremøder eller skolearrangementer? Så har vi, en gruppe lærerstuderende, udarbejdet en ide som muligvis vil kunne tiltrække flere forældre til at deltage. 

Vi har i forbindelse med vores specialiseringsmodul i dansk som andetsprog, besøgt en skole i Københavns-området, som præsenterede flere problemstillinger, hvor forældresamarbejdet fyldte en del. Skolen oplevede manglende deltagelse og engagement fra forældrene og manglede nye tiltag til, hvordan man kunne tiltrække dem på en anderledes måde. Vi udarbejdede to spørgeskemaer til forældre og elever, hvor vi fik deres syn på, hvordan man kan forbedre skole-hjem samarbejdet. Vi fandt det relevant at indsamle empiri for derefter at udarbejde en ide, der vil give mening i forhold til forældrenes og elevernes manlger og ønsker. 

Vores løsningsforslag til skolen gik ud på, at man kunne invitere forældrene på en ny og digital måde over en video, hvor eleverne og deres flersprogede ressourcer kan komme på spil. 

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Her er en guide til, hvordan du helt specifikt får lavet denne video-invitation: 

1. Skriv et manuskript til eleverne, hvor bl.a. dagsorden for forældremødet eller arrangementet bliver præsenteret, lokation, tid og dato. 

2. Inddel eleverne i grupper med flere forskellige sproglige ressourcer. 

3. Eleverne skal nu have en sætning hver, som de skal oversætte til deres modersmål eller et andet sprog de behersker. Der må også gerne indgå danske sætninger. 

4. Grupperne skal nu filme sig selv, hvor de siger de forskellige sætninger.

5. Grupperne skal sammensætte klippene i iMovie og sætte danske undertekster på. 

6. Filmene bliver lagt op på klassens Youtube-kanal, hvor linket vil blive sat ind på Aula eller Forældreintra. 

Således sikrer du en ny og innovativ måde at invitere forældre på, samt inddragelse af modersmål i undervisningen. Du kan hermed se frem til et talstærkt forældremøde :-). Du kan sagtens anvende denne invitation til andre arrangementer, såsom sommerfest, halloween og meget mere.