Den nye danskkanon var i offentlig høring i maj/juni 2014

Klaus Rifbjerg og Martin A. Hansen smidt af kanonliste

Tove Ditlevsen og Henrik Ibsen bliver nu en del af folkeskolens danskkanon, Martin A. Hansen og Klaus Rifbjerg ryger ud. "Ændringerne er lusket igennem", siger Dansklærerforeningen.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Martin A. Hansen og Klaus Rifbjerg bliver nu taget ud af den obligatoriske fælleskanon for folkeskolen, som ved lov fastlægger, hvilke forfatterskaber danske skoleelever som minimum skal have kendskab til, skriver Kristeligt Dagblad i dag. I stedet kommer Tove Ditlevsen og Henrik Ibsen ind på kanonlisten.

Med fravalget af Martin A. Hansen er den eneste repræsentant for en kristent forankret, antimaterialistisk modernisme i fare for at forsvinde ud af danskundervisningen, siger formand for Dansklærerforeningen Jens Raahauge til Kristeligt Dagblad.

"Det er samtidig et forfatterskab, som oplever en bred, folkelig interesse i disse år, men som nu ryger ud uden, at der har været nogen som helst offentlig debat", tilføjer han.

"Ændringerne er lusket igennem og virker besynderligt uigennemtænkte. En kanon vil altid være baseret på valg og fravalg, men det er afgørende, at de finder sted på et oplyst grundlag. Det er slet ikke tilfældet her", påpeger Jens Raahauge.

Kanon med fejlskud

'En kanonliste er dynamsik'

Lise Vogt, formand for arbejdsgruppen Nye Fælles Mål i dansk, som står bag de aktuelle ændringer, der nu er vedtaget af Folketinget, siger til Kristeligt Dagblad, at udvalget har ønsket at bringe Tove Ditlevsen ind som en væsentlig kvindelig forfatter, og Henrik Ibsen ind som en betydningsfuld nordisk forfatter.

"Kanonlisten må gerne være en dynamisk liste, som ind imellem tager stilling og fornyr. At der sker ændringer betyder jo ikke, at nogle forfattere lige pludselig mister deres betydning", tilføjer Lise Vogt.

Hun anfører desuden, at kanonlisten var i offentlig høring i maj/juni 2014.

Regeringen bøjer sig: kanon skal fortsat være obligatorisk

 

Læs mere

Kristeligt Dagblad