DM i fagene-vinder: Vi har ikke terpet grammatik

Frederik og Amalie er blevet regionale mestre i dansk i DM i Fagene. Deres lærere fortællere, at konkurrencen giver selvtillid. Og det er ikke terperi, der ligger bag successen. Landsmesteren bliver fundet 31. januar.

Publiceret

DM i fagene

DM i Fagene er en landsdækkende konkurrence for 7., 8. og 9.årgang. Målet er at demonstrere varierede og inspirerendelæringsformer og lade eleverne indgå i forpligtende faglige ogsociale fællesskaber ved at vise deres talenter i fagene. Elevernedyster i dansk, matematik, biologi og historie. Først i hold ogsiden indidividuelt. Bag konkurrencen står et konsortium beståendeaf Danske Skoleelever, Undervisningsministeriet, KL, en rækkeuddannelser, kommuner og organisationer.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I disse dage går Frederik fra Nydamskolen i Sønderborg og Amalie fra Skolen på Nyelandsvej på Frederiksberg og glæder sig. De skal nemlig snart dyste mod hinanden og tre andre elever i landsmesterskabet i DM i fagene i Aarhus.

De tre andre regionsmestre kommer fra privatskoler, og generelt er privatskolerne overrepræsenterede i konkurrencerne.

Lasse Kampmann, som er dansklærer for Frederik på Skolen på Nyelandsvej tænker, at der kan være meget fokus på det faglige og måske endda øvelser før prøverne på privatskolerne. Det har der ikke været noget af hos dem.

"Vi går ikke så meget op i det der med at konkurrere hos os. Vi fik anbefalet af være med fra en anden klasse, og vi havde slet ikke regnet med, at vi ville komme så langt. Så at Frederik er den bedste i hele regionen, er vi meget positivt overraskede over".

Han var ikke i tvivl om, at Frederik er dygtig til dansk - og også til andre fag.

"Men det her med at fremhæve de bedste er ikke noget, vi normalt går op i. Vi prøver bare at lære alle eleverne noget".

På Nydamskolen, hvor Amalie går, blev de opfordret fra Vidensby Sønderborg til at være med. Og Amalies dansklærer, Helle Holm, synes, at det giver fin mening også at have lidt fokus på de meget dygtige elever.

"Det har helt klart givet Amalie noget selvtillid. Der er jo ofte nogle af de meget dygtige piger, som ikke helt selv tror på det, de kan. Der er hun blevet mere udadvendt nu. Det løfter dem at være med i sådan noget", siger hun til folkeskolen.dk

 DM i fagene - nu også med biologi og historie  

Godt for sammenholdet

Nydamskolen har også andre elever med i DM i fagene - også i historie og matematik, og hele holder kører afsted kl 6.15 om morgenen den 31. januar mod Aarhus og glæder sig meget. Det giver et godt sammenhold, mener Helle Holm.

Hun mener ikke, at de har gjort noget helt særligt i danskundervisningen, som har gjort Amalie ekstra dygtig.

"Men det er da rart at se, at vi tydeligvis har været godt rundt om alle emnerne. Og så kører vi noget holddeling, hvor de arbejder på forskellige niveauer. Så hun blevet udfordret, og har flere andre på sit niveau at sparre med".

DM i fagene: Nu kan dine elever blive Danmarksmestre i dansk

Vant til selv at finde løsningerne

På Skolen på Nyelandsvej kører eleverne afsted med deres forældre til konkurrencen. Og de er ret stolte over at kende regionens bedste danskelev, fortæller Lasse Kampmann.

"Jeg var ikke selv til stede, da de tog prøven, så jeg kender ikke alle detaljerne. Men jeg synes, det er ret godt at se, at han har kunnet svare rigtigt på alt det grammatiske. Jeg kører nemlig aldrig grammatikkurser, men tager det efterhånden som det kommer, og det har tydeligvis virket".

Hvis han skal nævne noget, som kan have styrket Frederik fra hans dansktimer, så er det netop den deduktive undervisning.

"Jeg lægger meget vægt på aldrig at stå og fortælle dem, hvordan de skal gøre tingene, men lade dem eksperimentere og deducere sig frem. Jeg fortæller dem ikke om kommaregler, som ingen alligevel kan huske, men lader dem selv finde frem til regler og undtagelser med sparring fra mig og kammerater. Det, tror jeg, hjælper Frederik, når han løser opgaver. Ligesom at han er vant til at forklare tingene for kammeraterne".

Alle de regionale vindere kan ses på Danske Skoleelevers hjemmeside og den endelige vinder bliver offentliggjort 31. januar.

Opdateret: DM i fagene i dansk blev vundet af  Katrine Johnsen fra 9.C på Gråsten Skole. Hun var ikke regionsmester. 

Læs mere

Mere om DM i Fagene