Anmeldelse

Grundtvigs liv

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Denne bog er beregnet til læsesvage børn og unge i folkeskolen, voksne læsesvage og tosprogede.

Den skildrer Grundtvigs liv i dagbogsform afbrudt af forfatterberetninger.

Det er vanskeligt at skildre en så sammensat personlighed i en læseletudgave. Det kan ikke undgå at blive ret summarisk. Grundtvig er forelsket flere gange, men hans første langvarige ægteskab med Lise er ikke lykkeligt. De får tre børn. Hun må have haft det hårdt med en maniodepressiv mand, der var arbejdsnarkoman, men ofte uden job og i en bestandig kamp for kirke og fædreland. Da Lise dør, gifter han sig som 67-årig med sin elskede Marie, der føder ham en søn. Hun dør kort efter. Fire år senere gifter han sig med Asta. De får en datter. Grundtvig er 76 år og Asta 34 år. Grundtvig dør som 88-årig.

Bogen beskriver familieliv og arbejdsliv sideløbende. Det private liv er lettest at skildre og har stor vægt i denne beretning, men det er hans tanker, forfatterskab og arbejde, der gjorde ham kendt. Vi hører om kirkekamp og salmer, Grundtvigs rolle som folkevækker og om højskolen, der oprettes som modvægt mod den sorte skole, som han selv frekventerede.

Lydbogen er indtalt i moderat tempo. Indtalingen er udmærket. Den er beregnet til både lytning og lyttelæsning.

Det er en god ide at skildre danske kulturpersonligheder for grupper, der ikke normalt vil gå om bord i de tungere værker. Så må vi leve med, at skildringen ikke er så dybtgående.

Bogen anbefales til målgrupperne, selv om det dog nok især er de voksne, der vil gå om bord i en bog af denne type.