Sorø vil undervise unge i skat og borgerservice
Begreber som forskudsopgørelse og boligstøtte er volapyk for unge. De tilhører den digitale generation og kan let betjene alt muligt it, men de ved ikke, hvad NemID er. Derfor vil Borgerservice i Sorø nu undervise afgangsklasserne.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"Mange unge tror, at restskat er noget, de har til gode. De kender ikke NemID eller en forskudsopgørelse, og de ved ikke, hvordan man melder flytning. Derfor vil vi prøve at undervise 9.-klasserne", fortæller Merete Ravn, der er projektleder i Sorø Kommune og beskæftiger sig med borgernes selvbetjening.
Undervisningen begynder i 9. klasserne på Pedersborg Skole i januar, hvor to fra Borgerservice vil tale med eleverne.
"Vi ønsker at rette op på manglerne. For når de unge har lært begreberne, så kan de klare sig selv fremover. Vi vil forklare skattebegreberne, NemID og fortælle, hvad man skal huske, når man flytter hjemmefra. Hvad er boligstøtte, og kan man bare få kontanthjælp, når man forlader skolen? Det kan man jo ikke, men det vil vi oplyse de unge om", siger Merete Ravn til folkeskolen.dk
Sorø Kommune holder også kurser for de ældre borgere, der godt kender begreberne, men kan have det svært med at bruge de digitale muligheder.
Andre kommuner har tilsvarende planer om kurser. En undersøgelse som Gallup har lavet for Berlingske viser, at kommunerne har et alvorligt kommunikationsproblem i forhold til at få danskerne med på den digitale selvbetjening. Målet er, at digital selvbetjening skal udgøre 30 procent af alle borgerhenvendelser fra næste år. I dag udgør den kun et par procent.