Rugbrød er dømt ude

Der er for få grøntsager og alt for lidt groft brød i de danske skolemadsordninger, og skolelederne efterlyser mere viden om forskningsresultater på området

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der er sjældent rugbrød på menuen i de danske skolemadsordninger, og dermed kan et farvel til madpakkerne betyde, at børnene får alt for få fibre. Ofte er portionerne for små i forhold til børnenes energibehov, og der er langtfra nok fisk på menuen til at modvirke D-vitaminmangel. Men skolelederne ved alt for lidt om, hvordan de kan sikre eleverne et sundt måltid i skolen, viser en ny undersøgelse gennemført af Ingeniørforeningen i Danmark. Knap halvdelen af skolelederne på skoler, der ikke har en madordning, siger, at de har behov for formidling af forskningsresultater på området, og det samme gælder omkring en tredjedel af skolelederne på skoler, der allerede har en madordning.

Månedsmagasinet Undervisere sætter i denne måned fokus på indholdet af den frokost, børn skal bruge til at klare skoledagen. Vi har sammenlignet de madpakker, en dansk 4. klasse har med i taskerne, med menuen i det københavnske skolemadstilbud og i den gratis skolekantine på en svensk skole. Her er eleverne med til at bestemme menuen, og da grøntsagerne kom forrest på buffeten, blev børnenes grøntsags-indtag fordoblet. De kan også tage for sig af fiberrigt knækbrød, frugt og grønt foruden det daglige varme måltid, og dermed nærmer det svenske tilbud sig det perfekte, mener kostvejleder Bente Jegstrup. |

Powered by Labrador CMS