Helle Stuart er projektleder og specialkonsulent, Folkesundhed København, Københavns Kommune

KOMMENTAR: Kommuner skal støtte kampagnen ”Hver eneste cigaret skader dig”

I november gentages rygestopkampagnen ”Hver eneste cigaret skader dig”. Erfaringerne fra den første kampagne viser, at budskaberne i særlig grad når de unge. Der er derfor al mulig grund til at kommunerne sætter ind med støtteaktiviteter og hjælp til rygestop på skoler og institutioner, når den nye kampagne løber af stablen. Det vil være oplagt øge kendskabet til STOP-Linien

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I oktober 2009 til januar 2010 gennemførte Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse og Sundhedsstyrelsen en national rygestopkampagne ved navn "Hver eneste cigaret skader dig". Formålet med kampagnen var at bidrage til at begrænse andelen af dagligrygere i befolkningen og nedbringe sygelighed og dødelighed som følge af rygning. I kampagnen blev rygerne opfordret til at søge hjælp til rygestop - hovedsagelig på den landsdækkende rådgivningstelefon STOP-Linien og www.stoplinien.dk. Kampagnens centrale virkemidler var seks forskellige TV-spots, der blev vist 5000 gange i reklameblokkene på forskellige tv-kanaler. Dette blev suppleret med hjemmeside, annoncer, outdoor bannerreklamer, postkort samt et kampagnesæt til kommuner og regioner.

Evalueringen fra den første kampagne konkluderer, at kampagnen må betegnes som særdeles succesfuld, idet den har haft gennemslagskraft hos rygerne ved at blive bemærket af næsten alle og ved at udløse betydelige stigninger i efterspørgsel efter rådgivning og rygestoptilbud, ligesom kampagnen har stimuleret 10 % af rygerne til at forsøge at holde op med at ryge. Evalueringen fremhæver endvidere, at det er bemærkelsesværdigt, at kampagnen ser ud til i særlig grad at have nået de unge, mænd og personer med kort uddannelse. Kampagnen har dermed nået en gruppe, der kan være vanskelig at nå.

"Hver eneste cigaret skader dig" gentages i november

Når kampagnen gentages her i november 2011 og igen i januar 2012, så er det fortsat med det brede sigte at nå alle dagligrygere. Delmålene er 1) at øge andelen af rygere, der stopper, 2) at bidrage til at fastholde dem, der er holdt op og 3) at bidrage til at begrænse børn og unge i at blive rygere. Budskabet om at 2/3 af rygerne har planer om at stoppe, og at man har fem gange større chance for at lykkes hvis man får hjælp til rygestoppet, skal kommunikeres ud så ofte som muligt.

STOP-Linien er et velegnet rygestoptilbud - også til unge

Den traditionelle tobaksforebyggelse i Danmark bygger på at hjælpe rygerne med tilbud om rygestopkurser. De danske rygestopkurser er af høj kvalitet og gennemføres med veluddannede rådgivere. Et af problemerne ved denne model er imidlertid, at der sjældent er en tæt kobling mellem tilbuddet og motivationen til at stoppe. Og motivation kan blandt andet opstå i det øjeblik man eksponeres for rygningens skadelige virkninger gennem kampagnevirksomhed. Derfor er det smart at være parat, med et tilbud som er tilgængelig, netop i det øjeblik motivation til rygestop opstår. Et krav som telefonisk rygestoprådgivning netop kan opfylde.

STOP-Linien er en landsdækkende telefonservice, hvor uddannede rygestoprådgivere sidder klar til at hjælpe. En rådgivningssamtale tager i gennemsnit 13-15 minutter. Samtalen tager udgangspunkt i rygerens ønsker, og omfatter råd om tilgængelige rygestopmetoder, der passer til den enkelte, herunder nikotinsubstitutionspræparater. Og så er det ikke mindst gratis at ringe ind til linien.

Udbred kendskabet til STOP-Linien

Hvis man kigger i evalueringen fra den første kampagne, så kan man læse om hvordan kommunerne valgte at støtte op om kampagnen. Godt 60 % af kommunerne har angivet, at de har intensiveret deres eksisterende indsats på tobaksområdet og/eller gennemført nye indsatser i forbindelse med kampagnen. Desværre er unge rygere ikke den primære målgruppe for kommunernes aktiviteter. Kun 1 % af kommunerne angiver, at der er iværksat ekstra tiltag for unge udenfor uddannelserne. 13 % har haft aktiviteter for unge på ungdomsuddannelser, og 9 % for børn i folkeskolen.

Jeg håber meget at kommunerne i forbindelse med den nye kampagne bruger kræfter på at støtte op om kampagnen, og at de især tænker børn og unge ind i deres aktiviteter.

Det behøver ikke at være særligt kompliceret. Min anbefaling vil være at sætte ind over for kendskabet til STOP-Liniens tilbud. Sørg for at sprede telefonnummeret til medarbejdere, der i dagligdagen er omkring børn og unge. Vi ved, det virker, når et menneske tæt på én, spørger til ens rygevaner og samtidig tilbyder hjælp. I al sin enkelhed vil det have en stor effekt, hvis lærere og pædagoger påtog sig opgaven, med at gøre de rygende elever opmærksomme på, at de kan få hjælp til rygestop ved at ringe til STOP-Linien.

"Hver eneste cigaret skader dig" . Evaluering af Sundhedsstyrelsens rygestopkampagne oktober 2009 - januar 2010, Sundhedsstyrelsen

  www.stoplinien.dk

www.ddsp.dk