Gratis skolemad løser ikke fedmeepidemi

DLF ønsker gratis skolemad til alle. Men skolemad er ikke en garanti for, at fedmeepidemien stopper, siger professor

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

»Der er social slagside i sundheden, og det skal børnene ikke lide under. Der bør være gratis, sund skolemad, så vi får lighed i sundheden«, siger Ulla Maria Mortensen, medlem af DLF's hovedstyrelse.

»Der er forældre, der ikke magter at give deres børn en sund kost, og der bør et vel­færdssamfund som det danske investere, så børnene bliver fit for fight, og forældrene kan give deres børn en god opvækst«.

Også Socialdemokraterne, Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti vil indføre gratis skolemad i folkeskolen, mens regeringen mener, at ansvaret for, at børn får en sund kost, ligger hos deres forældre. I foråret satte rapporten »Økonomiske virkemidler i ernæringspolitikken« for alvor debatten i gang om lavere moms på sunde fødevarer. Heri konkluderede forskerne nemlig, at billigere fisk, frugt og grøntsager vil få de lavere socialgrupper til at spise sundere. Kunne gratis skolemad så ikke også være et effektivt våben mod fedmeepidemien?

»Jeg tror ikke, det er enormt vigtigt, at maden er gratis, men den bør nok være subsidieret, så maden er så billig, at man i hvert fald ikke som forældre kan sige, at man ikke har råd«, mener professor Arne Astrup, som var blandt forfatterne til rapporten.

Og sund skolemad alene kan ikke løse fedmeepidemien, understreger hans kollega Kim Fleischer Michaelsen:

»Det er vigtigt, at et tilbud om mad til skolebørn er sundt, billigt og attraktivt for eleverne. Men skolemad er ikke en garanti for, at fedmeepidemien stopper«, siger han og forklarer, at nyere forskning peger på, at børnene allerede fra fødslen vejer mere end tidligere, og at flere førskolebørn end tidligere er overvægtige.

»Skolemadsordninger skal kun indføres, hvis det er god mad, der bliver tilbudt eleverne. Dårlig skolemad - mad, der er ensformigt og ikke lever op til næringsstofanbefalingerne - det duer ikke. Så gør man simpelthen ikke børnene en tjeneste. Så hellere bevare madpakkesystemet«, siger Kim Fleischer Michaelsen.

For at få succes med skolemad skal ordningerne indarbejdes, så det bliver en positiv oplevelse for eleverne. Kim Fleischer Michaelsen mener, at eleverne skal kunne følge med i processen og have indflydelse på menuerne:

»De skal synes, det er spændende at spise mere varieret og sund mad. Det kræver, at maden bliver lavet på skolen, og at de eventuelt selv prøver kræfter med at lave maden. Det vil give eleverne et fornuftigt forhold til mad og få dem til at værdsætte måltidet«. |

Powered by Labrador CMS