"Rumpetten og de syv små stole - kunsten at finde en stol at prutte i" er en designudstilling fra kunstmuseet Trapholt i Kolding, der præsenterer dansk møbelkunst, så børn kan være med.

Bar numse får elever på designudstilling

Skal dansk møbeldesign formidles til elever i 3.klasse, kan tegningen af en bar numse være behjælpelig. Det er kunstmuseet Trapholts erfaring. På onsdag d. 14.september er samarbejdet mellem skoler og museer sat i centrum ved en konference i Odense.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Hvorfor tage skolen ud af skolen?" lyder spørgsmålet, der rejses på onsdag, hvor projektet Museumsundervisning Syd (Musko) har inviteret danske og internationale forskere til Odense for at diskutere det faglige udbytte af undervisning i museumsrum.

Karen Grøn, der er direktør for kunstmuseet Trapholt i Kolding, skal også tale på kongressen. Hun har siden november 2009 haft stor succes med designudstillingen "Rumpetten og de syv små stole - kunsten at finde en stol at prutte i". Faktisk så stor succes, at den spektakulære, mobile udstilling turnerer Varde Kommune rundt igen i 2012.

Udstillingen retter sig mod elever på 3.-5.klassetrin og præsenterer syv af dansk møbeldesigns klassikere, heriblandt Verner Panton plastikstol fra 1968 og Arne Jakobsens 'Myren'. Men for eleverne er det i første omgang uvæsentligt, hvem designeren er i forhold til, hvor god stolen er at sidde og prutte i.

Karen Grøn har skrevet historien om 'Rumpetten', der prøver sit behov af på de forskellige stole. Historien danner baggrund for et komplet undervisningsmateriale, der kan inddrages i fag som Natur og Teknik, Dansk, Interaktive Medier samt Håndværk og Design.

Elastikken strammes

Trapholts direktør mener, at flere museer burde have en mission med skolerne. Hun ser nemlig masser af fagligt udbytte forbundet med den rummelig oplevelse, eleverne kan få ud af et museumsbesøg.

"Hvis man forestiller sig læring i skolen som en elastik, så bliver elastikken større og større jo mere eleverne lærer. Den vil dog stadig være løs. Men uden for klasseværelset, på museet eksempelvis, møder eleverne virkeligheden og elastikken strammes. Det lærte får en funktion," pointerer Karen Grøn.

Det er derimod umuligt at sige, hvornår viden opstår, understreger hun.

"En gruppe elever kan have besøgt Trapholts designudstilling, men det er muligvis først 14 dage senere, når eleven er i Silvan med sine forældre for at købe plastic, at han eller hun pludselig forstår, hvad det var materialet kunne," fortæller Karen Grøn.

Museumsrummet er meget forskelligt fra skolerummet eller klasseværelset. Museet er fyldt med viden, men ikke alt er pædagogisk præsenteret. Derfor er det meget vigtigt, at man finder en fidus til at lade rummene spille sammen. "Rumpetten og de syv små stole" spiller på aldersgruppens humor og det grænseoverskridende eller groteske i at lade en bar numse på to ben introducere dansk materiale-, form- og funktionsudvikling inden for dansk møbelkultur.

Varde Kommune langt fremme i museumssamarbejdet

Børnebibliotekar Henriette Jensen, der har haft de syv stole udstillet mellem bogreolerne på Varde bibliotek, er begejstret for udstillingen.

"Børnene får kunst og design ned i øjenhøjde. Det er pludselig noget, de kan se bliver brugt i mange sammenhænge og ikke kun noget meget fint, der står på et museum," siger hun og bifalder samarbejdet mellem skole, museer og andre kulturinstitutioner i Varde Kommune.

I Varde har folkeskolerne nemlig længe haft et omfattende og tæt samarbejde med folkebiblioteket og museer i hele landet. Det skyldes, at man siden skoleåret 2008/2009 har beskæftiget sig med kunst og kultur omkring projektet "Den Kulturelle Rygsæk". Hvert enkelt klassetrin har sit kunstfokus indstillet på tema om opera i 0.klasse, ballet og teater i 1.-2. klasse, design og arkitektur for 3.klasserne og dans, litteratur, teater, historie, billedkunst og film på de ældre klassetrin.

Du kan læse mere og tilmelde dig konferencen om museumsundervisning på www.musko.dk.

Læs mere

Læsmere om konferencen 'Hvorfor tage skolen ud af skolen?'her.

Læs mere om Varde Kommunes 'Den Kulturelle Rygsæk'her.