Debat

DLF mener: Bæredygtigt arbejdsliv - Ja tak

Publiceret Senest opdateret

Kunne vi slå flere fluer med ét smæk, ved at vi fik et mere bæredygtigt arbejdsliv i form af kortere arbejdstid? Lavere tempo og mere trivsel?

Der er risiko for, at kortere arbejdstid vil betyde lavere vækst. Men lavere vækst kan på den anden side betyde, at klodens klima får en chance. Måske kan et bæredygtigt arbejdsliv gøre noget godt både for klimaet og for menneskers trivsel.

Der er noget, der tyder på, at der skal nye løsninger på bordet. Kun 50 procent af befolkningen tror på, at de, der har magten, kan løse vores fælles problemer. Det er heller ikke let. Regeringens klimamål om 70 procent lavere udledning af drivhusgasser i 2030 end i 1990 bliver svært at nå. Måske fordi antallet af personbiler for eksempel er steget fra 311 biler per 1.000 indbyggere i 1990 til 447 biler i 2023 – og at vi i Danmark i gennemsnit køber tre gange så meget tøj som i resten af verden. Tøjproduktion er noget af det, der fører til allermest udledning.

År for år tjener størstedelen af den danske befolkning flere og flere penge og forbruger mere og mere. Det er godt for væksten, og det betyder, at de fleste af os kan få endnu flere penge. Men det er ikke godt for hverken klimaet eller trivslen.

I det foregående nummer af Folkeskolen kunne en børnehaveklasseleder fortælle, at hun var nødt til at gå tidligere på pension, end hun havde regnet med. Hun var tæt på at knække helt, fordi hun gik mere på kompromis med sin faglighed, end hun kunne forsvare. Hun kunne ikke under de givne omstændigheder give eleverne det, hun vidste, hun ville kunne, hvis omstændighederne havde været bedre. De, der havde planlagt rammerne for den specialklasse, hun skulle være børnehaveklasseleder i, ville for meget for hurtigt – på hendes og kollegaernes vegne. For mange børn og for dårligt forberedt personale. De manglede for eksempel helt fundamental uddannelse til opgaven, inden de skulle gå i gang.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Situationen er symptomatisk. Hastigheden skal hele tiden op. Vi skal producere mere – også i form af flere elever til færre og dårligere forberedte lærere i skolen. Vi skal købe og forbruge mere – løbe hurtigere – tjene mere – købe mere – og så videre.

Gid nogen ville begynde at se, at fællesnævneren i forhold til at give både klimaet og trivslen en chance er lavere tempo. Kortere arbejdstid, bedre trivsel, mere omtanke, lavere vækst – så når vi måske klimamålene. Kloden og trivslen får en chance. Gear nu ned – vi når det nok.

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning.