Ifølge tillidsrepræsentant Marie-Therese Ørum fra Skovgårdsskolen i Charlottenlund er lærerne taknemmelige for at der er fokus på solidaritet mellem faggrupperne, hvis skolen skal i konflikt.

På vej i strejke? "Denne gang står vi ikke alene"

Skovgårdskolen i Charlottenlund er en af de 171 skoler, hvor lærerne er udtrukket til at strejke fra den 4. april. Det stresser lærerne, men i den faglige klub er de glade for at kunne kæmpe for bedre forhold i et fællesskab med andre faggrupper.

Publiceret

Kommuner udtaget til konflikt

  • Ballerup 
  • Gentofte 
  • København 
  • Høje-Taastrup  
  • Kalundborg 
  • Haderslev 
  • Herning 
  • Vejen 
  • Aalborg 
  • Nyborg 
  • Silkeborg 

                                     Kilde: dlf.org

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Skal forhandlingerne foregå på denne her måde hver gang? Det magter vi simpelthen ikke".

Sådan lød det fra Marie-Therese Ørum, som er tillidsrepræsentant for lærerne på Skovgårdskolen i Charlottenlund. Hun fortæller, at flere af lærerne har det fysisk dårligt, er matte og stressede over, at de på kort tid efter lærerlockouten står til at skulle i endnu en konflikt.

"Lærerne blev lettede, da jeg sagde, at vi ikke skal stå med gule veste og demonstrere ude på vejen foran skolen. Der fik vi nemlig en meget blandet behandling af forældre og forbipasserende nogle var selvfølgelig forstående, men andre blev faktisk vrede på os".   

 

Lærerne i Lærerforeningens faglige klub var tirsdag eftermiddag samlet for at tale om, hvordan de vil gribe en potentiel konflikt an denne gang. Punkterne på dagsordenen var blandt andet, hvordan Skovgårdskolens lærere vil tage del i konflikten herunder, hvilke aktiviteter de ser sig selv deltage i. Der var mange forskellige holdninger og bud. Men fællesnævneren for lærerne er lettelse over ikke at stå alene, mener tillidsrepræsentanten.

"Vi er mange, der står i samme situation denne gang. Fordi konflikten denne gang omhandler så mange mennesker, forstår omverdenen bedre lærernes situation", oplever tillidsrepræsentanten. 

DLF: Lån til alle konflikt-ramte 

Sammenhold mellem de konfliktramte

Samarbejde mellem de forskellige faggrupper i tilfælde af konflikt var en vigtig del af mødet. Idéer til aktiviteter, der bidrager til sammenhold og sammenhængskraft var derfor i højsædet.  

"Denne gang er vi ikke alene. Vi er rigtig mange faggrupper. Vi bliver derfor nødt til at åbne løsninger op og brede aktiviteterne ud. Så vi finder løsninger for alle", siger lærer Rikke Zankel.

Hun frygter, at solidariteten ikke kan holde hele vejen. Det er derfor vigtigt, at faggrupperne står sammen. Hun foreslår at gøre konflikten synlig ved et fakkeloptog langs Søerne i København. Det mener hun er en aktivitet, hvor de fleste vil kunne se sig selv i øjnene bagefter. Mere end halvdelen af lærerne rakte hånden op for at støtte forslaget.  

Ikke-medlemmer skal selv bede om at blive undtaget fra konflikt 

På det kommunale plan foreslår hun en fælles basislejr i Gentofte, som skal fungere som arbejdsværksted for de konfliktramte faggrupper.

"Det er godt med en kommandocentral. Vi har brug for nogle, der er orienterede, organiserede og ikke mindst opdaterede", siger hun, og uddyber at det er en opgave for den kommunale lærerforening og tillidsrepræsentanterne på skolerne.

Hendes kollega Henrik Weinø støtter op om aktiviteter lokalt i Gentofte. Han siger, at Gentofte Kommune har nogle af af de bedste karakterer på landsplan. Men han bliver provokeret, når gode resultater forveksles med gode arbejdsforhold:

"Bare fordi vi er gode lærere, som har gode forældre og gode børn skal vi ikke arbejde os ihjel. Problemet er, at vi er soldater, der bliver kastet ind i pigtrådshegnet. Det er en skoleproblematik, der retter sig mod alle ansatte på skoleområdet. Jeg kunne derfor godt tænke mig en lokal demonstration".  

Strejke eller lockout: Sådan bliver konfliktstøtten 

Tillidsrepræsentant Therese Ørum tager alle idéerne med tilbage til Gentofte Lærerforing, som planlægger, hvor mange og hvilke aktiviteter, der vil finde sted i tilfælde af strejke. Lærerne ved derfor endnu ikke, hvad de konkret skal lave, hvis strejken bliver en realitet.

"Vi ved intet endnu. Men det vil selvfølgelig blive forventet, at lærerne deltager i aktiviteterne, så vi kan bakke op om konflikten. Men de skal have det godt med at deltage i aktivisterne", siger tillidsrepræsentanten. 

OK18: En strejke kan blive til en lockout 

Prisen for bedre vilkår er hård men nødvendig

Selvom lærerne er stressede over endnu en konflikt, mener tillidsrepræsentanten at Skovgpårds-lærerne stadig har kampgejst og er klar til at stå sammen og kæmpe for bedre vilkår.

"Vi vil selvfølgelig gerne have mere i løn. Men det er arbejdstidsaftalen, der er vigtigst for at lave god undervisning", siger hun og uddyber, at prisen for bedre vilkår er urimelig, men nødvending.  

"Vi ved godt, at vi ikke får en aftale som før 2013. Men vi vil have en anstændig arbejdstidsaftale, hvor vi kan se os selv i øjnene", siger hun. 

171 folkeskoler udvalgt til strejke: Se om din skole er iblandt 

Therese Ørum fortæller, at lærerne mest er bekymrede for en lang konfliktperiode, hvor de kan blive nødt til at tage lån for klare sig. De er først lige blevet færdige med at betale af på lockoutlånet fra 2013 i sommer.

"Det er simpelthen for hårdt økonomisk".

Forældre vil holde skole

Lige nu prøver skoleleder Jan Erik Olsen at danne sig et overblik over situationen for at finde ud af, om Skovgårdskolen skal holde åben i den potentielle strejkeperiode.  

"Umiddelbart ser det svært ud at holde skolen åben. Hvis vi holder skolen åben, skal det give mening", siger skolelederen og uddyber:

"Vi prøver at undersøge mulighederne for at holde en lille del af SFO'en åben for eleverne i børnehaveklassen. Men vi afventer svar fra skolechefen om.  Så vi ved ingenting endnu".   

Få svar på dine spørgsmål om konflikt

Skoleledelsen har sendt de informationer, de har fået, videre til forældrene. Flere af forældrene har undersøgt muligheden for at leje nogle lokaler på skolen og selv undervise og passe børnene i strejkeperioden. Et tilbud kommunen har afvist blandt andet af sikkerhedsgrunde. Skolelederen fortæller, at der nogle af forældrene presser lærerne til give eleverne ekstraopgaver til konfliktperioden. 

"Lærere og pædagoger skal planlægge deres arbejde som sædvanlig her op til konflikten. Ingen skal arbejde ekstra. Vi skal følge reglerne fuldstændig, og vi skal kunne kigge hinanden i øjnene efter konflikten", siger han.