Det skræmmer mig ikke, at nogle lærerstuderende eller '4.g'ere' tager en enkelt time eller ti som tilkaldevikar på en skole på Frederiksberg. Men omfanget fortæller noget om, hvor svært vi som kommune har ved at finde uddannede lærere til vores skoler, siger lærer og kommunalbestyrelsesmedlem Daniel Panduro.

Kommune sparer millioner på at hyre vikarer uden læreruddannelse

Der er mange penge at spare på at bruge nyudklækkede studenter frem for læreruddannede som løse vikarer. På Frederiksberg sparer kommunen næsten tre millioner kroner om året ved at bruge ikke-læreruddannede.

Publiceret

Timelønnede

Vikarer ansat i en mindre end en måned, for eksempel i et dagtil dag-vikariat, eller ansatte med færre end otte ugentlige timer(sv. til 5,33 timers fremmøde), bliver du ansat på timeløn. Vikarenskal som minimum aflønnes for to arbejdstimer for hver dag, haneller hun er på arbejde, også selvom han eller hun kun har énarbejdstime. 

For uddannede lærere per time

267,83 kr.   

For ikke-uddannede per time

215,60 kr.   

(Præciseret kl. 13.35, red: Ved mere end en måneds ansættelsekan vikaren vælge at blive ansat på månedsløn)

Kilde: dlf.org  

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Frederiksberg Kommune brugte timelønnede lærervikarer uden læreruddannelse i 57.143,33 timer i skoleåret 2017-18. Til sammenligning brugte kommunen kun læreruddannede som timevikarer i 1955,92 timer i samme periode. Det viser en opgørelse, kommunens forvaltning har lavet på foranledning af lærer Daniel Panduro, som sidder i Frederiksbergs kommunalbestyrelse for Enhedslisten.

Frederiksberg Kommune til lærere: Forbudt at ryge i arbejdstiden

Da en timevikar uden læreruddannelse skal have 52,23 kroner mindre i løn per time end en timelønnet vikar med læreruddannelse, har Frederiksberg Kommune sparet næsten tre millioner kroner på det år ved at bruge vikarer uden læreruddannelse. 

Enhedslisten på Frederiksberg: Penge er ikke problemet

"Det vigtigste for mig er ikke det med, om kommunen sparer penge eller ej", siger Daniel Panduro til folkeskolen.dk. "For mig er det centrale kvaliteten i undervisningen. At eleverne bliver undervist af nogen, der ikke har en pædagogisk uddannelse".

"Det skræmmer mig ikke, at nogle lærerstuderende eller '4.g'ere' tager en enkelt time eller ti som tilkaldevikar på en skole på Frederiksberg. Men omfanget fortæller noget om, hvor svært vi som kommune har ved at finde uddannede lærere til vores skoler".

Løsning: Central vikarpulje

Få Frederiksberg er det den enkelte skole og dennes leder, der afgør, hvem man vil bruge som timelønnet vikar. Daniel Panduro vil give lærerstuderende en lettere adgang til vikarjobbet.

Rigsrevisionen: Hver 10. lærer i skolen har højst en studentereksamen

"Enhedslisten på Frederiksberg planlægger at stille et forslag om at indgå en bindende aftale med den lokale læreruddannelse (Københavns Professionshøjskoles læreruddannelse på Nyelandsvej på Frederiksberg, red.) hvor vi laver en central vikarpulje af 2., 3. og 4. års studerende" siger han.

"Vi kan selvfølgelig ikke love dem fuldt skema eller noget der ligner, til gengæld kan vi love at de primært kommer til at være vikarer i de fag, de har som undervisningsfag. Det kan give de studerende mere praksiserfaring og hæve kvaliteten af vikartimerne. Og samtidigt kan vi gøre vores hoser grønne overfor kommende lærere ved at vise dem vores skoler her på Frederiksberg og dermed afhjælpe kommunens generelle rekrutteringsproblem til folkeskolen".

Stort rekrutteringsproblem

Frederiksberg Kommune kæmper nemlig med at få fyldt lærerstillingerne op med læreruddannede, påpeger Daniel Panduro.

Et notat fra kommunens forvaltning viser, at 6,79 procent af kommunens månedslønnede lærere ikke har en læreruddannelse. Det svarer til knap 43 ud af 623 lærere. Af de 43 lærere er de 30 ansat i vikariater.

Stor forskel: Lærerne på Frederiksberg tjener langt mindre end i København

"På de længere vikariater og i forhold til de faste stillinger har vi en stor udfordring i forhold til at rekruttere lærere", siger Daniel Panduro.

"Dette skyldes efter min overbevisning særligt, at vores nabokommune, København, i modsætning til Frederiksberg, har en arbejdstidsaftale og dermed kan tilbyde deres lærere bedre forhold foruden højere løn og et lavere undervisningstimetal. Jeg forstår personligt godt, at lærerne søger om på den anden side af kommunegrænsen, når forholdene er bedre der. Det er en udfordring, vi i Enhedslisten selvfølgelig vil forsøge at løse i de kommende budgetforhandlinger".