“Jeg elsker min arbejdsplads”

Halvdelen af folkeskolelærerne svarer i en ny undersøgelse, at de har været ansat i samme job i mere end ti år. 14 procent har været i samme job i mere end 25 år. Se her, hvad der får lærere til at søge nyt job – eller blive.

Publiceret

OM UNDERSØGELSEN

Fagbladet Folkeskolen har i et samarbejde medFrie Skoler gennemført en markeds- undersøgelse af lærernesjobmobilitet og jobtilfredshed. Undersøgelsen er udført afanalyseinstituttet A&B Analyse i juni/juli 2021.

Indsamling er foretaget via internettet som selvudfyldtspørgeskema, hvor i alt 2.411 personerfra Folkeskolens lærerpanel og Frie Skolersmedlemsdatabase blev inviteret til at deltage. I alt 528 personerhar svaret på undersøgelsen.

Data er vægtet på køn, alder og geografi, således at stikprøvenssammensætning matematisk matcher den fordeling, man finder i dendanske befolkning.

Kilde: Folkeskolens Kandidatanalyse udført af A&BAnalyse, 2021.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Jeg elsker min arbejdsplads. Vi har en efter min mening fantastisk ledelse, der skaber forandring og nytænkning. Der er mange spændende udviklingsprojekter i gang. Jeg elsker mine kolleger og min klasse".

Sådan lyder det fra en lærer i en ny undersøgelse, hvor A&B Analyse har hentet svar fra 373 folkeskolelærere fra Folkeskolens lærerpanel og 155 lærere, som er medlemmer af Frie Skolers Lærerforening. Fælles for både friskolelærerne og folkeskolelærerne er, at det store flertal er meget glade for lærerjobbet.

"Vi er som en stor familie. Børnene er fantastiske, ledelsen er helt i top, og kollegerne, både lærere og pædagoger, er supersøde og hjælpsomme. Omgivelserne er også fantastiske, smuk skole med masser af kærlighed. Vi har en kantine, der laver det lækreste mad, og køkkenpersonalet er så søde. Selv vores pedeller og rengøring er de dejligste mennesker. Alle er på lige fod på vores skole, og alle støtter op om fællesskabet", skriver en lærer.

Tallene viser, at 73 procent af folkeskolelærerne og 72 procent af friskolelærerne er enten meget tilfredse eller tilfredse med deres job. Det svarer faktisk meget godt til jobtilfredsheden på jobmarkedet i øvrigt. En undersøgelse fra Epinion fra 2019 viser, at 76 procent af danskerne generelt er tilfredse eller meget tilfredse med deres job.

12 procent af folkeskolelærerne er utilfredse eller meget utilfredse med deres job. Det er en anelse mere end det generelle billede, hvor kun otte procent er utilfredse eller meget utilfredse.

Ligesom ledelsen kan give grund til at overveje et jobskifte, så er ledelsen også i 18 procent af svarene primær årsag til, at læreren ikke ønsker at skifte job.

"Jeg har gode kolleger og en god leder. Arbejder på en skole med cirka 200 elever - et trygt og godt sted for ansatte, elever og forældre. Der er ikke så langt fra tanke til handling", lyder en kommentar.

Der er meget lille forskel på svarene fra lærere på friskoler og folkeskoler. Dog er tendensen, at langt de fleste lærere på friskoler (64,5 procent) ville søge et job på en anden friskole, hvis de i den nærmeste fremtid skulle blive jobsøgende. Ligeledes ville de fleste lærere på folkeskoler (59,8 procent) søge job på en folkeskole.

Rettelse: Figuren "Ledelsen får lærere til at søge væk" i denne artikel var desværre misvisende og er nu fjernet. Den skulle være lavet som søjlefigur over top 10-årsager og ikke som en lagkagefigur. Redaktionen beklager fejlen.

Powered by Labrador CMS