Debat

Styrk arbejdspladsfællesskabet

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I takt med at flere og flere bliver vaccineret, og samfundet åbner gradvist mere op, nærmer vi os langt om længe mere normale tilstande på vores arbejdspladser. Det er godt og tiltrængt for alle. Men efter et år med coronarestriktioner er der brug for, at vi sammen på de enkelte arbejdspladser har fokus på vores trivsel og fællesskab, så vi alle sammen kommer godt tilbage.

Medlemmerne af Danmarks Lærerforening har gjort en kæmpe indsats under pandemien. Det er sket under vanskelige og meget forskellige betingelser. Nogle medlemmer - for eksempel lærerne på specialskolerne - har været fysisk på arbejde det meste af tiden, mens andre har passet arbejdet hjemmefra gennem virtuelle løsninger. Nogle har altså været fysisk på arbejde længe, hvor andre lige er kommet tilbage eller kommer det snart. Vi skal have blik for denne forskellighed og også fokus på, at vi under pandemien har reageret forskelligt på, at vores arbejdssituation har været forandret.

Genåbningen af samfundet og vores tilbagevenden til arbejdspladserne er en anledning til at overveje, om det er hele den "gamle" virkelighed, vi skal tilbage til, eller om der er behov for at indføre nye rutiner eller for at justere det, vi plejer at gøre. Måske er der arbejdspladser, hvor man allerede nu gør tingene på en anden måde end inden pandemien. Det kan være en tiltrængt forandring.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Efter sommerferien arbejder alle folkeskolelærere under A20. Arbejdstidsaftalen forpligter til et stærkere samarbejde mellem ledelsen og lærerne og kan dermed være afsæt for lokale drøftelser af, hvordan man udvikler skolen og det faglige fællesskab blandt lærerne. Derfor er drøftelserne af A20 en god anledning til, at man på arbejdspladserne fortsætter drøftelserne af, hvordan vi udvikler skolen, og hvordan vi får styrket arbejdspladsfællesskabet og trivslen på skolerne.

Vi skal i fællesskab sætte fokus på netop arbejdspladsfælleskab og trivsel - både frem mod sommerferien, og når vi kommer tilbage efter en tiltrængt ferie.

Jeg vil gerne opfordre jer til at tage en snak med jeres kolleger og tillidsrepræsentant eller arbejdsmiljørepræsentant, så I sammen med ledelsen kan vurdere behovet og tage de relevante initiativer på jeres arbejdsplads.

Et godt arbejdspladsfællesskab er en forudsætning for et godt arbejdsmiljø. Danmarks Lærerforening vil frem mod sommerferien og hen over efteråret have fokus på og komme med ideer og inspiration til, hvordan arbejdspladsfællesskabet styrkes. Jeg håber, I vil være med til at have det fokus på jeres arbejdsplads.