Folkeskolens leder:

De forudsigelige fronter

Man får en følelse af deja-vu, når man læser om de politiske ideer til at gøre op med den stigende vold mod lærerne i folkeskolen. Hvis ikke det var så tragisk, kunne det næsten være morsomt. Få emner trækker så forudsigelige fronter op som "børn, der udøver vold".

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Mens politikerne diskuterer, om forebyggelse eller straf er den bedste løsning, bliver stadig flere lærere slået af eleverne. Vold mod lærere udgør nu en fjerdedel af lærernes arbejdsskader. Som en forsker siger: "Tallet er højt - især når man tænker på, at det er almindelige børn i folkeskolen, vi har med at gøre. Det er jo ikke Kriminalforsorgen eller en psykiatrisk afdeling".

Det er både rigtigt og forkert, for der er ingen tvivl om, at Jacob Mark fra Socialistisk Folkeparti har en pointe, når han fremhæver inklusion af elever med problemer og diagnoser som en af flere bagvedliggende årsager.

Politikere vil bremse vold mod lærere 

Allerede for to ministre siden gik man politisk i gang med at løse problemet. Men siden har forslagene åbenbart ligget og samlet støv, mens endnu flere lærere har fået ødelagt deres arbejdsliv.

Det er her, følelsen af deja-vu sætter ind. Venstrefløjen foreslår nu, at man skal forebygge, så ingen børn bliver så frustrerede, at de slår. Alex Ahrendtsen fra Dansk Folkeparti foreslår lige så forudsigeligt, at eleverne skal lære at opføre sig ordentligt.

Ministeriet er lige nu i gang med at revidere ordensbekendtgørelsen, så det bliver muligt at fjerne en elev, som skaber ravage. Det er tiltrængt. Men det er kun brandslukningen. Den vigtigste del er at arbejde med de bagvedliggende problemer: inklusion uden nødvendig støtte, store klasser, lange skoledage, efteruddannelse af lærere. Skal det ændres, må politikerne altså enten skære ned på skoledagen eller til lommerne og levere de nødvendige resurser.

Overfaldet af frustreret elev 

Fra vores helt egen verden: Som du måske har lagt mærke til, måtte du kante bladet for at se teksterne på forsiden.

Dit nye fagblad har fået et mere moderne og farverigt udtryk med mere plads til fotos og fortællinger ude fra skolerne og fagene. Vi håber, du tager godt imod det.