Vi skal lige nu primært være opmærksomme på at holde sammen og have skabt en fælles, varig løsning på en problemstilling, der omfatter langt flere end sygeplejerskerne", siger Gordon Ørskov Madsen.

DLF: Sygeplejerskernes strejke løser ikke problemet med ulige løn

Hvis udfordringerne med lønefterslæb for grupper af offentligt ansatte skal løses, skal man justere hele systemet - ikke give en enkelt gruppe mere i løn som en lappeløsning. Sådan lyder det fra Lærerforeningens formand om sygeplejerskernes strejke.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Vi har et problem, der ikke kan løses ved hjælp af en strejke eller konflikt. Vi har et behov for at se systematisk og grundigt på lønstrukturerne på det offentlige område. Det tager tid, og derfor er der ikke en løsning her og nu på kort sigt".

Sådan lyder det fra formand for Danmarks Lærerforenings formand Gordon Ørskov Madsen på dagen, hvor sygeplejerskerne begynder deres strejke, efter Dansk Sygeplejeråd stemte nej til både OK21 og en mæglingsskitse fra Forligsinstitutionen.

Sygeplejersker stemte nej: Strejke fra weekenden

Det grundlæggende problem er, at der ikke er penge nok i det samlede lønsystem for offentligt ansatte, mener lærerformanden, og det løses ikke ved at lappe på løsefterslæbet for en enkelt gruppe ad gangen.

Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) stillede i maj i forbindelse med et mæglingsforslag fra Forligsinstitutionen sygeplejerskerne i udsigt, at der kunne nedsættes en lønkomite om lønstruktur i den offentlige sektor, så snart overenskomstforhandlingerne er afsluttet.

Ifølge Gordon Ørskov er det en komite, som regeringen har nikket ja til.  Derfor ser han gerne, at man afventer resultatet af en sådan lønkomité.

På baggrund af dens resultater vil Lærerforeningens formand rykke forhandlingerne ind på Christiansborg og via trepartsforhandlinger sikre økonomi til at skabe balance i lønningerne for alle grupper af offentligt ansatte.

Markant ja til lærernes overenskomst

"Kun sådan kan vi løse problemet endegyldigt og på en varig måde. Vi kan se, at det ikke har været muligt at løse det i de almindelige forhandlinger. Og det hjælper heller ikke noget alene at løse det for sygeplejerskerne, for hvor efterlader det så de grupper, der har et tilsvarende eller større lønefterslæb?", spørger Gordon Ørskov Madsen og tilføjer:

"Vi skal have afdækket grundigt, hvilke grupper der har et lønefterslæbsproblem og i hvilket omfang. Vi står fuldstændig bag det arbejde, der skal sættes i gang, og vil også bidrage til det, alt hvad vi kan".

Bakker op om en samlet løsning

Opbakningen fra Danmarks Lærerforening til sygeplejerskerne består derfor i, at foreningen bakker op om at finde en varig løsning på problemerne med lønefterslæb, understreger Gordon Ørskov Madsen.

"Alle andre organisationer har sagt ja til overenskomsten. Vi har fået opbakning fra vores medlemmer til at få løst problemstillingen én gang for alle i stedet for at tage en lille bid til hver overenskomstforhandling. Vi har sagt ja til, at det skal op på et højere niveau, og deri består vores opbakning til sygeplejerskerne, pædagogerne og andre grupper, der eventuelt har et lønefterslæb, vi skal have løst", siger han.

OK21: Sygeplejersker splittede før urafstemning 

"Vi har lovet hinanden i forhandlingsfællesskabet og organisationerne i mellem, at den videre proces skal bygges på fakta, som skal tilvejebringes i en grundig kortlægning".

Har I en holdning til, om sygeplejerskernes løn er for lav?

"Jeg kan konstatere, at forskellen mellem pædagogernes og sygeplejerskernes løn, er noget større end løngabet mellem sygeplejersker og lærere. Så igen: Hvis man sikrer sygeplejerskerne flere penge, hvor efterlader det så pædagogerne?".

"Jeg vil gerne advare imod, at man laver lønsammenligninger på et ufuldstændigt grundlag. Vi skal lige nu primært være opmærksomme på at holde sammen og have skabt en fælles, varig løsning på en problemstilling, der omfatter langt flere end sygeplejerskerne".