Skolerne er nu lukket til efter påske - og der kom ingen løfter på dagens pressemøde om, at de åbner dér.

Regeringen forlænger skolelukninger til efter påske

Nødundervisningen skal fortsætte. Statsminister Mette Frederiksen oplyser på et pressemøde tirsdag eftermiddag, at regeringen forlænger nedlukningen af Danmark - og dermed også landets skoler. Opdateret.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Landets hjemsendte folkeskolelærere og elever kan se frem til foreløbig tre uger yderligere med fortsat nødundervisning på nettet.

Det står klart, efter at statsminister Mette Frederiksen (S) netop på et pressemøde har meddelt, at regeringen har besluttet at forlænge nedlukningen af Danmark på grund af corona-krisen.

"Vi forlænger alt det, vi har sat i gang til efter påske den 13. april", lød budskabet fra statsministeren.

Ekspert: Skolelukning kan vare helt til sommerferien 

Statsministeren offentliggjorde beslutningen efter et møde med alle partilederne, og hun oplyste, at der var opbakningen til beslutningen fra alle Folketingets partier.

"I dag er det 12 dage siden, vi lukkede Danmark ned. Vi har ændret vores adfærd gennemgribende. Vi har forandret den måde, vi er sammen på - og det er helt afgørende for vores strategi med at bryde smittekæden", sagde en alvorlig Mette Frederiksen.

Hun redegjorde også for status herhjemme efter corona-virussens indtog i Danmark. 254 mennesker er indlagt, 55 på intensiv - og 24 er døde.

Statsministeren hæftede sig ved, at udviklingen er stabil, men understregede også, at det stigende dødstal er alvorligt.

"Vigtigt at vi holder fast"

"Og flere vil bukke under. Flere vil miste deres kære. Alt det vi har gjort, kan endnu ikke ses i tallene, der er en forsinkelse. Statens Seruminstitut vurderer, at det kan have en effekt, hvis alle initiativer fortsætter. Og det er vigtigt, at vi som land holder fast", sagde statsministeren.

Som forklaring på, at der er en forsinkelse, understregede hun, at fra man bliver smittet til man bliver syg, kan der gå næsten to uger, ligesom der kan gå endnu længere tid, før sygdommen bliver alvorlig og kræver indlæggelse .

"Det er afgørende, at vi har en tro på, at det nytter. Derfor har vi besluttet os for , at vi forlænger til og med anden påskedag, altså 13. april«, sagde Mette Frederiksen. 

På pressemødet betonede Mette Frederiksen, at hun udmærket er klar over, at forlængelsen har konsekvenser for landets borgere. Selv efter restriktionernes ophør kan borgerne blive nødt til at udvise tålmodighed med den offentlige sektor, påpegede hun.

Den fortsatte nedlukning gælder ud over skolerne også bl.a. dagtilbuddene, uddannelsesinstitutionerne, biblioteker, butikker og alle de øvrige områder, der hidtil har været ramt, ligesom statsministeren understregede, at de statslige retningslinjer om god afstand fortsætter.

"Jeg har lyttet mig til, at mange har tænkt, at det her nok ville blive forlænget. Mange kæmper allerede nu for at få det hele til at hænge sammen. Mange har mistet deres job, man kan ikke besøge sine gamle forældre på plejehjemmet, mange familier oplever, at det kan være svært at arbejde hjemmefra - og apropos, hvor kan vi være stolte af vores børn og unge, de tager omvæltningerne i stiv arm", sagde Mette Frederiksen.

Det bliver ikke det samme på den anden side

Og tilføjede:

"Vi må allerede nu sige, at vi danskere ikke kan forvente at møde det samme velfærdssamfund på den anden side af det her. Den offentlige sektor kommer til at trække på borgernes tålmodighed", lød det fra statsministeren.

Direktøren for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, blev på pressemødet spurgt til, hvornår skolerne kan tænkes at kunne åbne igen - men kunne ikke svare konkret på det.

"Det er vigtigt at sige, at vi er i epidemiens tredje uge, og det udvikler sig desværre stadig i den forkerte retning. Vi håber, vi kommer til at se en effekt af alle de her tiltag. Derfor er det vigtigt at holde fast nu. Vi har i dag lagt en prognose og risikovurdering frem, og den kommer vi til løbende at opdatere sammen med de tiltag, der er sat i værk. Vi forventer at se en effekt af det i den uge, vi går ind i", sagde Søren Brostrøm.

"Vi skal nok komme igennem det i fællesskab"

Den fortsatte nedlukning af skoler og uddannelsesinstitutioner betyder bl.a., at kommunerne fortsat skal sørge for nødpasning for dem, der ikke har andre muligheder.

Efter dagens udmelding fra statsminister Mette Frederiksen siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil:

"Det er en alvorlig og ekstraordinær situation, vi befinder os i, men vi skal nok komme igennem det i fællesskab. Jeg er dybt, dybt imponeret over både elever, forældre, ledere, pædagoger, lærere og alle de andre medarbejdere, der yder en solid indsats for vores børn."

Hun oplyser, at ministeriet løbende vil fortsæte dialogen med sektoren og hurtigst muoligt dele information med landets daginstitutioner og skoler.