Coronaårgang: Alle tiders højeste eksamensgennemsnit

Den højeste karakter gælder. Det blev aftalen for afgangseksamen oven på et år med coronanedlukninger. Hvis standpunktskarakteren var højere end prøvekarakteren, var det den, der gjaldt. Resultatet viser sig nu som alle tiders højeste 9.-klassesnit på 7,8.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Skolerne er lykkedes med at få eleverne godt igennem krisen, selv om det selvfølgelig har været noget af en udfordring, og det har været svært særligt for de elever, der har bumlede hjemmevilkår", siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz- Theil i en kommentar til årets eksamenskarakterer, som Børne- og Undervosningsministeriet netop har offentliggjort.

"Mange elever har været hjemsendt i, hvad der svarer til halvdelen af et skoleår, og man kunne frygte, at det ville stille eleverne dårligere end tidligere årgange i forhold til at komme ind på en ungdomsuddannelse. Det er heldigvis ikke tilfældet, og det glæder mig".

 

Da coronapandemien rullede over verden og Danmark i 2020, blev alle prøver aflyst, og eleverne fik i stedet ophøjet deres afsluttende standpunktskarakterer til prøvekarakterer.

Året efter, i 2021, blev prøverne delvist aflyst, så der kun var prøver i dansk, matematik ogmundtlig  engelsk i 9. klasse samt i dansk og matematik for elever i 10. klasse.

For de aflyste prøver fik eleverne, ligesom i skoleåret 2019/20, ophøjet deres afsluttende standpunktskarakterer til prøvekarakterer. Og for de gennemførte prøvers vedkommende aftalte skoleforligspartierne den helt ekstraordinære model, at eleverne kunne gå til prøve helt uden risiko.

For hvis prøven ikke gik fantastisk, og karakteren blev dårligere end den, læreren havde givet som sidste standpunktskarater, var detn høje karakter, der blev skrevet ind som prøveresultat på eksamensbeviset.

Årets afgangskarakterer er netop offentliggjort i Børne- og Undervisningsministeriets datavarehus og viser det højeste karaktergennemsnit, så langt Datavarehuset går tilbage, nemlig 7,8 som eksamenssnit for 9.-klasseelever i normalklasser.

Nøjagtigt det samme gennemsnit præsenterede Københavns Kommune på folkeskolen.dk den 21. september. hvor borgmester Jesper Christensen glædede sig på de københavnske elevers vegne:

"Men vi løber ikke rundt med hænderne over hovederne i blind jubel. Under corona har eksamenerne i vidt omfang været afløst af årskarakterer. Derfor skal man passe på med at konkludere for meget ud fra de tal", lød det fra ham, samtidig med at han dog også understregede, at karakterstigningen også kan være et udtryk for, at det faglige niveau er steget.

Folkeskolen.dk talte med Lucas fra 9.e på Nymarkskolen i Svendborg før årets første prøve, skriftlig fremstilling, som var lettet over at have sin standpunktskarakter som sikkerhedsnet:

"Jeg var ret nervøs til terminsprøven, fordi vi ikke havde været fysisk i skole i så lang tid, at det var helt underligt at være der. Men nu har jeg det fint nok med det. Og presset er klart mindre nu, hvor jeg kender min årskarakter", lød det fra ham.

Powered by Labrador CMS