Der er ikke behov for mundbund til hverken lærere eller elever i grundskolen, mener børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil.

Ministerudmelding: Lærere må stadig ikke bære mundbind

Mundbind skal ikke på lærere eller elever i folkeskolen, lød budskabet fra Pernille Rosenkrantz-Theil, da folkeskolen.dk spurgte til det på et pressemøde i dag. Hun håber, at elever i stamklasser fortsat kan undervises uden afstandskrav.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) var klar i mælet, da folkeskolen.dk spurgte hende til brugen af mundbind i folkeskolen.

Lærere på ungdomsuddannelser må bruge mundbind, men i folkeskolen må lærere trods stigende smittetal fortsat nøjes med at bruge visir.

"Grunden til, at der er en forskel er, at mimikken er vigtig. Det vil sige, at når vi har valgt at skelne mellem, om man har med børn at gøre, eller man har med unge mennesker at gøre, så er det simpelthen på grund af følsomheden overfor den mimik, som lærerne eller pædagoger i dagtilbud har", sagde Pernille Rosenkrantz-Theil.  

Undervisningsministeren: Vi vil have børnene tilbage på skolen 5. januar 

Ingen afstandskrav i klassen

Folkeskolens journalist spurgte også til, om der er tanker om at bede eleverne bruge mundbind, som det ses i andre lande i Europa.

"Vi har valgt at gå en anden vej. Der er også andre lande, der holder fast i, at der er to meter mellem børnene i skolen. Det har ikke været en vej, vi har valgt at gå herhjemme. Det er derfor, vi deler børnene op i klasser. Vi har valgt at sige, at der er et kollektiv i klassen og inden for den stamklasse, der kan man opføre sig, som børn og unge mennesker gør", sagde Pernille Rosenkrantz-Theil.

Elever over hele Europa bruger mundbind i skolen 

Hun understregede, at man til gengæld skal holde afstand til elever fra andre klasser. Målet er, at børnene stadig får lov til at være børn.

"Det er et valg, man træffer, om man indgår som en del af et kollektiv i en klassen, eller om vi tror på, at børn både kan og bør have afstand til hinanden. Det er afvejen mellem nogle pædagogiske og menneskelige hensyn på den ene side og på den anden side nogle sundhedsfaglige hensyn. Dér har det været sundhedsmyndighedernes vurdering, at den model, hvor man deler børnene ind i stamklasser, har vist sig at være virkningsfuld".

Få undersøgelser af effekten af mundbind til elever 

Undervisning i stamklasser bedst for trivslen

Pernille Rosenkrantz-Theil håber, at opdelingen i stamklasser uden afstandskrav kan fortsætte.

"Derfor er der ikke behov for, at børnene har mundbind på i undervisningen, eller at der er to meters afstand mellem børnene, mens de bliver undervist", sagde hun og fortsatte:

"Jeg har personligt været enormt glad for, at vi gik ned ad den vej. Hvis vi menery, det er skadeligt for børnene med corona i det hele taget, og vi så begynder at udstyre dem med mundbind, så de ikke kan se deres kammerater og øvrigt ikke kramme og lege med hinanden, fordi de skal være to meter væk fra hinanden. Så tror jeg, vi ville stå i en helt, helt anden og meget negativ trivselssituation".