Undervisningsministeren: Vi vil have børnene tilbage på skolen 5. januar

Selvtest, vaccinationer, afstand og hygiejne er nogle af de tiltag, som skal gøre, at skolerne kan åbne på en ”tryg facon” den 5. januar på trods af høje smittetal, lyder det fra undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil.

Publiceret

FAKTA: SÅDAN ANBEFALES DET AT ORGANISERE SKOLEDAGEN

- Det anbefales, at undervisning foregår i stamklasser i detomfang, det er foreneligt med den almindelige undervisning.

- Det anbefales, at frikvarter og pauser så vidt muligt skerklassevist.

- Det anbefales, at aktiviteter i SFO og fritidstilbudorganiseres, så børnene så vidt muligt er i faste grupper af børnog pædagogisk personale.

- Det anbefales, at der holdes afstand blandt ansatte, forældrem.fl. Afstandsanbefalingen omfatter ikke elever eller imellemelever og ansatte.

- Det anbefales, at man lokalt overvejer, om aflevering ogafhentning bør foregå udendørs, så forældre ikke kommer indenfor påskolen, SFO'en, klubtilbuddet mv.

- Det anbefales at aflyse større sociale arrangementer på tværsaf klasser. Sociale arrangementer med primært socialt formål såsomklassefester, fødselsdag og fælles morgenmad bør holdes inden forstamklassen.

- Det anbefales, at man lokalt overvejer brug af værnemidler påskoler. Fx at forældre og besøgende opfordres til at anvendermundbind eller visir indendørs på skolen, SFO, klubtilbud mv.,eller at ansatte får mulighed for at bruge visir.

Kilde: uvm.dk

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Både lærere og elever skal på skolen og hente selvtest, inden skolerne åbner 5. januar.

Sådan lyder det fra børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), som på et pressemøde i dag understreger, at regeringen ikke regner med skolelukninger efter 5. januar.

"5. januar skal børnene tilbage til skolerne igen. Er der en enkelt eller to, der tænker: 'Kan vi være sikker på det?' Så er det rigtigt, at vi kan ikke udskrive nagelfaste garantier under en pandemi. Men det er anderledes end sidst. Så vi står ikke til skolelukninger", lød det fra Pernille Rosenkrantz-Theil på pressemødet.

Nye retningslinjer klar: Gratis selvtest og opfordring til test to gange om ugen 

Børn- og skolechef i KL Peter Panula Toft fortalte, at KL er i fuld gang med at gøre klar til, at skolerne igen kan åbne. 

"Vi arbejder for, at alle vender tilbage til skolen den 5. januar", sagde han og takkede skoleledere, lærere og pædagoger og pædagogsike assistenter og elever og forældre.

"Det er en svær tid, vi er i, og alle står på tæer", sagde han. "Vi sætter nu alle sejl til i forhold til at forberede os på, at børnene kan vende hjem den 5. januar".

"Helt konkret handler det om, at man får genbesøgt, hvordan det er med hygejne, og hvordan man på skolen skal spritte af. Det er en planlægning, der er i gang", lød det videre fra Peter Panula Toft.

DLF: Lad dog lærerne bruge mundbind på jobbet 

Der er også fuld tryk på at sikre, at alle skoler kan udlevere selvtest. 

"Det arbejde er i fuld gang. Det er en stor opgave. Testene bliver købt ind af Region Midtjylland. Vi har 8 millioner selvtest på dansk jord inden jul. Selvtestene skal køres til Holstebro og tjekket og pakket om og kørt ud til alle kommuner. Vi forventer, at alle kommuner i dag og i morgen og senest den 23. december skal have den første andel af de 8 millioner test, der nu er på dansk jord", lyder det fra Peter Panula Toft.

Ny nærkontakt definition

Sundhedsstyrelsen udsendte i går nye anbefalinger, hvor det hedder, at hvis man er udsat for smitte i familien, skal hele familien i selvisolation, og man skal testes på dag fire og seks. 

Men fremover betragtes man ikke som nærkontakt, hvis man er udsat for smitte i skolen. Derfor skal lærere og elever ikke selvisolere, hvis de har været udsat for smitte på skolerne.

"På den måde kan man fortsætte en normal hverdag i skolerne", forklarede vicedirektør i Sundhedsstyrelsen Helene Probst.

Lærer tager bindet fra munden: "Jeg er misundelig på mine tyske kolleger"

Faglig direktør i Statens Serum Institut Tyra Grove Krause fortalte, at der har været fire gange så mange smitteudbrud på skoler sammenlignet med sidste år.

"Vi har fire gange så mange udbrud på skoler, end vi så sidste år. Vi har set mange smittudbrud med over 100 smittede, som har betydet, at Styrelsen for patientsikkerhed har været nødt til at lukke skoler. Personale, der arbejder i daginstitutioner og skoler, har en højere smitteforekomst end i mange andre brancher", fortalte Tyra Grove Krause.