Der vaskes stadig flittigt hænder på skolerne i Norge, Sverige, Finland og Danmark
Der vaskes stadig flittigt hænder på skolerne i Norge, Sverige, Finland og Danmark

Skolerne i Skandinavien holdes åbne

Norge, Sverige, Finland holder ligesom Danmark skolerne åbne trods høje smittetal. De nationale regeringer mener, det er vigtigt, at børnene kan komme i skole.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Verdenssundhedsorganisationen,  WHO, meddelte i går, at  over halvdelen af europæerne forventes at være blevet smittet med omikron indenfor seks til otte uger.

Alligevel er de skandinaviske lande enige om at holde deres skoler åbne, og faktisk ligner  landenes restriktioner på skoleområdet meget hinanden.  

I Norge har man indført trafiklysmodellen med grønt, gult og rødt niveau. For tiden er grundskoler på gult niveau - man tager nogle forholdsregler - mens ungdomsuddannelser (rettet, red.) er i rødt niveau. Det gule niveau i grundskolerne gælder indtil videre til midten af januar. 

Det betyder, at eleverne så vidt muligt er i skole, men at online-undervisning kan forekomme og eleverne skal holde 1 meters afstand til andre.

De norske elever skulle være ny-testede, da de begyndte i skole efter juleferien, det samme skulle lærere og pædagoger - og arbejdsgiverne betalte.

Eleverne skal ligesom i Danmark helst være i deres stamklasser, og så må der maksimalt være 20 til indendørs idræt og fodbold, hvis de er fra samme klasse. De unge på ungdomsuddannelserne må kun spille fodbold udendørs.

Den svenske regering skriver, at det hele tiden har været dens linje, at børnehaver og grundskoler så vidt muligt skal være åbne, fordi eleverne har ret til undervisning - selv under en pandemi - og at børnehave og skole er et vigtigt sted for børn og unge. 

De finske politikere er uenige

De finske politikere er uenige

I Finland erklærer myndighederne, at lukning af skoler er sidste udvej i pandemien. Udgangspunktet er normal undervisning fysisk på skolerne.

Hjemmetest to gange om ugen er blevet indført for eleverne.

Der er stor uenighed om muligheden for at gå over til online-undervisning. Diskussionen har stået på her i begyndelsen af januar, og statsminister Sanna Marin fra Finlands Socialdemokratiske Parti har bagefter sagt, at det har skabt unødig uro blandt lærere, forældre og elever.

Statsministeren mener, at diskussionen burde have foregået internt blandt partierne og ikke i det offentlige rum. Nogle fremhævede, at øget sygdom kunne betyde, at det ikke var muligt at undervise fysisk på skolerne. En beslutning om online-undervisning er dog ikke taget.

I Finland er der ingen nationale bestemmelser for brug af mundbind i grundskolerne, men det kan man beslutte regionalt, og det er der regioner, der går ind for. Men brug af mundbind kan ikke håndhæves, da det ikke er en national beslutning.

Den finske lærerorganisation har længe opfordret til, at lærere og pædagoger blev prioriteret til at få 3. vaccinestik.

Powered by Labrador CMS