"Det er ret naivt at forestille sig, at alle er tilbage fra den 18. maj. Der kommer til at gå nogle uger. Jeg tror, at vi vil se nogle uger, hvor de store klasser i første omgang er på skolen i meget begrænset omfang", siger de Konservatives undervisningsordfører Mai Mercado.

Partier: Der kan gå uger, før alle elever er tilbage

Det er vigtigere, at kommuner og skoler får fundet nogle gode løsninger, end at de melder sig hurtigt klar til at tage imod de ældste elever, lyder det fra flere af Folketingets skoleordførere. Samtidig kan en mulig lempelse af forsamlingsforbuddet i juni give nye muligheder for en afsked med afgangseleverne.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der bliver ikke noget 'én, to, tre…sæt i gang 18. maj',  lyder det fra De Konservatives undervisningsordfører Mai Mercado, der glæder sig stort over, at de store elever nu også får lov at vende tilbage til skolen. 

For selvom eleverne i 6.-10. klasse ifølge gårsdagens aftale må vende tilbage mandag den 18. maj, så vil der være rigtigt mange elever, som formentlig stadig vil være derhjemme den dag. Og det er kun godt, lyder det fra Mai Mercado.

"Det handler ikke om at komme først, det handler om at komme bedst. Derfor er jeg rigtig glad for, at aftalen indeholder en stor grad af fleksibilitet. For det handler ikke om, hvem der er hurtigst til at åbne og erklære sig parat. Det handler om at gøre det gennemtænkt. Der vil være forskel på kommunerne, og der skal ikke være en ensartethed, hvor man siger én, to, tre, og så trykker man på en knap, og så åbner de alle", siger hun.   

Officielt: 6.-10. klasse skal i skole igen 18. maj

Partierne var enige

Statsminister Mette Frederiksen fortalte torsdag aften foran embedsboligen Marienborg, at samtlige Folketingets partier var blevet enige om, at de store eleverne nu også kan se frem til at måtte vende tilbage til skolen. 

Det var dog ikke mange ord, som statsministeren valgte at sætte på den skoledag, som eleverne kan forvente. Mette Frederiksen slog dog fast, at eleverne ikke kan se frem til at vende tilbage til en skoledag, der ligner den, der var før coronaen. 

"Men I får mulighed for at møde jeres lærere og jeres kammerater", lød statsministerens budskab til 6.-10. klasse-eleverne. 

Tydelige krav er vigtigere end en lempelse 

Blandt andre skoleledernes formand Claus Hjortdal har tidligere givet udtryk for, at han håber på en lempelse af de nuværende afstandskrav i forbindelse med, at man lukker de store elever tilbage. For ellers er der simpelthen ikke plads til dem. Men det bliver først afklaret over de kommende dages forhandlinger med sundhedsmyndighederne i det såkaldte sektorpartnerskab.

KL: Nogle steder kan de store elever måske kun mødes nogle timer om ugen

Ifølge Mai Mercado er det vigtigere, at sundhedsmyndighederne er meget klare om, hvad det er for retningslinjer, der vil gælde. 

"Folketingets undervisningsudvalg havde i går et møde med KL, og her noterede jeg mig, at de enormt gerne vil have tydelighed, så det er helt klokkeklart, hvilke kriterier der gælder, og på hvilken måde de gælder. Det er jeg enig i. Det har været alt for meget to skridt til højre og to skridt til ventre med den første genåbning. Det tror jeg er noget af det allerværste, vi kan udsætte kommunerne for". 

Der kommer til at gå nogle uger

Aftalen ligger op til, at kommunerne og skolerne får "fleksibilitet til at tilrettelægge den nærmere organisering". Dermed fremgår der ikke nogen krav til, hvor meget nærundervisning de store elever nu kan se frem til.

Bondo: Udfordringer i forbindelse med genåbning skal løses lokalt

Men Mai Mercado er sikker på, at dagens aftale ikke slår den nuværende onlineundervisning ihjel lige foreløbig, og at der kan gå uger, før alle eleverne er tilbage. Men sålænge skolerne præsenterer elever og forældre for en overordnet plan, så er skolerne langt. 

"Jeg nævnte for KL, at det er rigtig vigtigt, at man fastholder en eller anden plan for fjernundervisningen i erkendelse af, at der altså godt kan gå uger, inden alle eleverne er tilbage. Det er ret naivt at forestille sig, at alle er tilbage fra den 18. maj. Der kommer til at gå nogle uger. Jeg tror, at vi vil se nogle uger, hvor de store klasser i første omgang er på skolen i meget begrænset omfang. Men jeg tror, at det vigtigste for forældre er, at man ser en plan, og at man kan se, at skolen følger den plan". 

Håber stadig på sommerskole

Tidligere i dag udtalte skolelederformand Claus Hjortdal, at han ikke er fortaler for ideen om at lave sommerskoler for at indhente et fagligt efterslæb.  Men Mai Mercado synes stadig, at det er en rigtig god ide. 

"Vi afsætter penge til undervisningsområdet fra socialområdet. De kommer kun de mest udsatte til gavn. Jeg havde dog gerne set, at de var kommet alle elever til gavn, for det er jo afgørende at få indhentet et læringsefterslæb uanset udgangspunktet. Så jeg opfordrer stadig regeringen til at finde en løsning for alle elever. Jeg kan se, at Danmarks Lærerforening gerne vil, og jeg tror også, at kommunerne er klar, hvis der bliver lavet en god løsning". 

Konservative vil tilbyde sommerskoler for 50.000 elever med fagligt efterslæb 

Radikale håber på lempede afstandskrav

Hos de Radikale glæder undervisningsordfører Anne-Sophie Callesen sig også over genåbningen. Hun håber på, at skolerne får lov til at mindske den nuværende afstand på to meter mellem eleverne. 

"Det vil gøre alting nemmere for skolerne, og det vil gøre hverdagen mere genkendelig for eleverne. Men det er jo ikke noget, jeg bestemmer. Men jeg håber, at sundhedsmyndighederne i hvert fald på et tidspunkt vurderer, at man på et kan lempe. Det er jo ikke sikkert, at det sker fra den 18. maj, men det kan være, at det kommer lidt senere", siger hun.

I Norge er én meter nok: Så forskelligt tackler tre lande krisen

Ligesom Mai Mercado forventer hun, at der bliver meget stor forskel på, hvor meget almindelig undervisning eleverne kan se frem til at modtage. 

"Jeg kan ikke sætte et tal på, hvad den nedre grænse vil være for nogle elever. Men der hvor man er klar, må man åbne fuldt op, og andre steder må man tage lidt længere tid. Det har været vores holdning hele tiden, og jeg er glad for, at den er kommet med i aftalen. Der vil være forskel på, hvor meget undervisning man kan få. Men jeg tror at for de fleste vil det vigtigste være at komme tilbage og se deres klassekammerater".

Muligt nyt forsamlingsforbud fra 8. juni

Folketingets partileder forhandlede efter offentliggørelsen af fase to videre, og her til morgen har de fremlagt udsigterne til de kommende fase tre og fire. Og her ser det ud til, at forsamlingsforbuddet på 10 personer står til at blive hævet til mellem 30-50 personer - hvis smittetallene til den tid tillader det. 

Skoleledere: Virkelig dejligt at få de store elever tilbage - men vi skal tænke os godt om

Og det er ekstra godt nyt for afgangseleverne, peger Anne Sophie Callesen på.

"Det er for tidligt at sige, hvordan de kan få lov til at sige farvel til folkeskolen Men der arbejdes jo i hvert fald på at lempe forsamlingsforbuddet, hvis tallene er til det i juni. Det bliver næppe op til flere hundreder, men det bliver sandsynligvis noget, der giver mulighed for, at hele klassen kan være samlet". 

Enhedslisten: Vigtigt vi ikke sætter smittebekæmpelsen over styr

Også i Enhedslisten giver gårsdagens aftale anledning til store smil. Undervisningsordfører Jakob Sølvhøj understreger dog vigtigheden af, at genåbningen for de store elever skal være sundhedsfagligt forsvarligt.

"Vi står på en forsigtighedsstrategi, hvor vi mener, at vi skal være meget forsigtige med, hvordan vi åbner samfundet, så vi ikke sætter det, vi indtil nu har opnået i bekæmpelsen af smitten over styr. Derfor håber jeg ikke, at sundshedsmyndighederne lader sig presse politisk til at skubbe på nogle kriterier, hvis ikke de bør skubbes på. Jeg har dog tillid til, at de ikke lader sig presse og kun lemper, hvis der er et sundhedsfagligt belæg for det".

De lærerstuderende ser ud til at få lov til at tage deres praktiskorienterede eksamener på studiet 

Ligesom sine to ordførerkollegaer tror Jakob Sølvhøj heller ikke, at den nye aftale bliver dødsstødet til fjernundervisning. Faktisk langt fra. 

"Jeg ser aftalen sådan, at nu er der givet grønt lyst til, at skolerne kan modtage eleverne, men at vi vil komme til at se det samme som på daginstitutionsområdet, at man må tilpasse det efter de vilkår, der er på den enkelte skole. Mange steder vil der formentlig stadigvæk foregå en meget høj grad af fjernundervisning".