Elevhyldesten til Janne Ferner (med lyst hår t.v. i billedet) og hendes kolleger er blevet set godt 100.000 gange på Youtube.

Elever: Lærerne har gjort os til den bedste årgang i skolens historie

Optræden på landsdækkende tv og 100.000 views på Youtube. Det er status for Janne Ferner og hendes kolleger fra Nordvangskolen, efter at skolens 9. klasser har lavet en hyldestvideo til dem, som har gået sin sejrsgang både på nettet og i tv.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Sidste skoledag fejres på en lang række skoler med at eleverne i 9. klasse klæder sig ud, kaster med karameller og optræder for skolens lærere og elever. Lærerne på Nordvangskolen i Glostrup fik sig dog en oplevelse ud over det sædvanlige, da skolens 9. klasser holdt sidste skoledag for få uger siden. Eleverne i 9. klasse havde lavet en musikvideo med en hyldestsang til lærerne, som gjorde enormt indtryk. Faktisk så stort indtryk, at sangen er blevet spillet på landsdækkende tv, og musikvideoen i skrivende stund er blevet vist godt 100.000 gange på Youtube. Janne Ferner, som er dansklærer i skolens 9. b og skulle føre sin klasse op til eksamen, blev også berørt af sangen. Helt bogstaveligt. Hun måtte ringe til censor og spørge, om den ene af klassens eksamensdage kunne rykkes fra tirsdag til onsdag. Årsag? Sangens succes havde betydet, at hun tirsdag skulle være med i TV2's Go' Morgen Danmark.

Fredag eksploderede det Virakken omkring musikvideoen begyndte så småt i torsdags, og fredag havde Janne Ferner så mulighed for at tale med Mikkel Kehlert fra 9. b, som har skrevet sangen sammen med sin svoger, Anders Øhrstrøm. Det er også svogeren, der synger sangen, mens Mikkel Kehlert mimer i videoen. Anders Øhrstrøm er til daglig korsanger for bandet Infernal. "Da jeg mødte Mikkel i fredags, fortalte jeg, at jeg syntes, det var helt vildt, at sangen var blevet spillet så meget. 'Det er ingenting,' svarede han. Det viste sig, at Sanne Salomonsen, Martin Brygmann og Nikolai Steen havde kommenteret på videoen, og at DR og pladeselskabet Sony Music havde ringet til skolen for at få fat i Mikkel," siger Janne Ferner. Det var også fredag at TV2 kontaktede Nordvangskolen med flytning af eksamensdag til følge. Sang rammer lige ned i lærerstoltheden Musikvideoen er en hyldest fra eleverne til Janne Ferner og hendes kolleger, Mette Grauballe, Kasper Gaardhøje, Jonas Søndergaard og Stine Ahrents, som har været lærere for 9. klasserne på Nordvangskolen. Og selvom lærerne har en kort optræden i videoen, er sangen og dens tekst blevet holdt hemmelig for dem helt indtil elevernes show sidste skoledag. Første gang, Janne Ferner og hendes kolleger hører sangen, er således, da den bliver spillet på storskærm for hele skolen som afslutning på showet. Efter afspilningen af videoen bliver Janne Ferner og hendes kolleger hevet op på scenen til en uendelig række af krammende elever. "Jeg blev rigtig, rigtig stolt. Vi er en faggruppe, som tit bliver udskældt, så da jeg så den her video, fik jeg bare en følelse af stolthed, der kom helt indefra. Her står eleverne - som jo er kunderne i butikken - og siger 'af hjertet tak'," siger Janne Ferner om oplevelsen. Græd som pisket Sangen er skrevet med en humoristisk tekst, der tager udgangspunkt i, hvor meget lærerne må komme til at savne de fantastiske elever fra 9. klasse årgang 2012. Midt under afspilningen af musikvideoen bliver der dog trykket på den berømte vandingsknap, så grin og smil pludselig forvandles til tårer blandt både lærere og elever. Det sker, da eleverne i sangen kommer med en direkte appel til lærerne:

'Husk nu at takke jer selv, for det er jeres skyld, vi blev den bedste årgang i hele skolens historie,' lyder det. "Både lærere og elever græd som pisket," griner Janne Ferner. Sangen er skrevet på melodien til sangen 'Mest Ondt' af Burhan G og Medina, og musikken er med til at gøre stemningen blandt lærere og elever aldeles rørstrømsk. "Det var bare gjort så godt. I starten af sangen synger de, at 'nogle skal ud og læse til lærer, eller det, der er værre,'  og det var jo sjovt. Men så kommer den her tak, og den går bare rent ind," fortæller Janne Ferner. "Og det fantastiske var jo, at det ikke kun var os fem lærere, der græd. De lærere, som ikke har haft 9. klasserne fældede også en tåre," siger hun. Tårerne skyldtes ikke mindst, at takken fra eleverne lander lige midt i den frustration, lærere kan føle, når de igen og igen måles, vejes og udsættes for kritik af både politikere og medier. "Det kan bare være så frustrerende, når man som lærer bliver angrebet fra alle mulige sider. Og så står der lige pludselig de her søde unge mennesker, som takker og er glade for os og det arbejde, vi har gjort for dem," siger Janne Ferner. Elever gør oprør mod mediernes diskurs Janne Ferner har haft eleverne i 9. b siden de gik i 7. klasse, og anerkendelsen har gjort stort indtryk oven på tre år med en flok hormonfyldte unge med humørsvingninger. "Tre år med seksten pubertetsunger kan gøre en gråhåret før tid, men det er jo glemt, når de spiller den her sang for os," siger Janne Ferner, der også ser musikvideoens færd på internettet som et eksempel på, at eleverne prøver at skabe deres egen diskurs. "Medierne skriver meget om, at lærerne ikke gør det godt nok. Men de her unge bruger jo deres egne medier, Facebook og Youtube til at sige 'Hey, vi synes faktisk, at de her lærere et helt vildt fede'," siger hun. Janne Ferner understreger samtidig, at det nu for både lærere og elever gælder om at nyde oplevelsen mens den er her. For lige pludselig er det slut. "Jeg tillader mig at være hamrende stolt. Jeg er stolt af min skole, og jeg er stolt af mine kolleger. Men jeg er allermest stolt af mine elever. Og så er jeg stolt over at være lærer," siger hun.