Hovedparten af danmarkskortet er rødt, fordi antallet af lærere i kommunen er faldende. Klik ind på din kommune i det interaktive kort længere nede i artiklen.
Hovedparten af danmarkskortet er rødt, fordi antallet af lærere i kommunen er faldende. Klik ind på din kommune i det interaktive kort længere nede i artiklen.

Ekstra mange lærerfyringer i år

353 fyringer er allerede varslet i år, og Lærerforeningen frygter, at endnu flere lærere vil få den triste besked inden sommer. Siden 2008 er antallet af lærere i folkeskolen faldet otte ud af ti år.

Publiceret

DEL DIN OPLEVELSE

Er du blevet varslet fyret dette forår, og har du lyst til atfortælle din historie, vil redaktionen meget gerne høre fra dig.Kontakt journalist Sebastian Bjerril på

bje@folkeskolen.dk

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

»Vi regner ikke med at have arbejde til dig næste skoleår«.

Dén besked har 353 lærere modtaget i løbet af årets første måneder. Det viser en optælling af fyringssager fra årets start til den 23. april, som Danmarks Lærerforening (DLF) har foretaget for Folkeskolen.

Derved har antallet af fyringsvarslinger allerede nået samme højde på fire måneder som fyringstallene fra hele 2017 og 2018, hvor henholdsvis 357 og 318 lærere ifølge Lærerforeningen modtog et afskedigelsesbrev.

Regnefejl fører til nedlagte stillinger

Regnefejl fører til nedlagte stillinger

I Svendborg Kommune ramte januars fyringsvarsler hårdt. 36 ansatte på skolerne - hvoraf de 28 er lærere - stod til at miste deres job. Senere samme måned reducerede Svendborg Kommune antallet en smule. Men nu ser det faktisk ud til, at antallet af nedlagte stillinger alligevel bliver højere end først antaget. Det fortæller formand for Øhavets Lærerkreds, der repræsenterer Svendborg-lærerne, Lone Clemmensen.

»Kommunen har opdaget, at der var en regnefejl på en af skolerne. Det er virkelig trist«, siger hun.

De mange fyringer skyldes en kombination af besparelser og et faldende børnetal. Størstedelen af besparelserne henter kommunen ved at nedlægge klasser og så oprette større klasser. For at det kan lade sig gøre, har kommunen sløjfet sit loft over klassekvotienten på 26 elever, så det nu er på 28 elever, der også er det nationale loft.

De mange fyringer vil særligt ramme de svageste elever, lyder det fra kredsformanden.

»Besparelserne betyder, at man mange steder ikke længere får mulighed for at tage små grupper ud af klassen for at give dem ekstra støtte - og det endda i klasser med flere elever. Der bliver også færre timer i indskolingen med en lærer og en pædagog på samme tid«, fortæller Lone Clemmensen.

Følelsesmæssig rutsjetur

Det er almindelig procedure, at kommunerne uddeler fyringsvarslinger, før de ved, præcis hvor mange lærere der er brug for. De sidste måneder af skoleåret kan byde på naturlig afgang på grund af jobskifte, pension eller barsel, så nogle af de ellers varslede fyringer kan trækkes tilbage.

Og selv om det umiddelbart er en positiv melding at få at vide, at der alligevel er et job på den anden side af sommerferien, stiller det lærerne i en følelsesmæssigt svær position, fortæller Lone Clemmensen.

»Det er naturligvis individuelt, hvordan man tackler situationen. Men der er ingen tvivl om, at det er en følelsesmæssig rutsjetur først at blive valgt fra for så pludselig at få at vide, at man godt kan blive alligevel. For selv om man får at vide, at man ikke er blevet fyret, fordi man er en dårlig lærer, så rammer det alligevel meget personligt«, siger hun.

Powered by Labrador CMS