Fem skarpe stemmer i skoledebatten er nomineret til prisen som Årets Sveske, der uddeles af en gruppe lærere fra Ballerup til den mest markante skoledebattør i 2018.
Fem skarpe stemmer i skoledebatten er nomineret til prisen som Årets Sveske, der uddeles af en gruppe lærere fra Ballerup til den mest markante skoledebattør i 2018.

Komikere, forskere og en dommerfuldmægtig nomineret til Årets Sveske

Den 20. februar løfter Sveskens Venner sløret for, hvem der ifølge foreningen har været den mest markante skoledebattør i 2018. Se de nominerede her.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er et  bredt felt af kandidater fra komikere over professorer til en dommerfuldmægtig, der i år er nomineret til prisen "Årets Sveske".

Prisen uddeles af foreningen Sveskens Venner - en gruppe lærere fra Ballerup - og den gives til én eller flere markante stemmer i den danske skoledebat. Kriteriet for at vinde prisen er, at modtageren har lagt 'svesken på disken' med åbenhed, sine meningers mod og forbindelse til folkeskolens virkelighed. Sidste år modtog journalist Peter Kofod prisen for sin hårde kritik af mediernes dækning af overenskomstforhandlingerne og lockouten i 2013.

Tredje nomineret er Knud Aarup, der er formand for Bedre Psykiatri og for den nu hedengangne Socialpolitisk Forening. Han er nomineret for sit arbejde med at dokumentere fattigdoms betydning for børns livs- og uddannelsesmuligheder.

"Knud Aarup ønsker et opgør med den nuværende styringsmodel på velfærdsområdet og et opgør med incitamentstænkning og registreringshelvede", lyder det blandt andet i motivationen.

Geo Clausen er professor på Danmarks Tekniske Universitet, hvor han forsker i indeklima. Han nomineres for sit store arbejde med at dokumentere indeklimaet i folkeskolen, hvor han siden 2009 har undersøgt flere tusinde klasselokaler. I forbindelse med sin forskning har Geo Clausen blandt andet dokumenteret, at "der ikke er sket forbedringer i de seneste ni år", lyder det i nomineringen. Udover sit forskningsvirke er Geo Clausen også næstformand i Rådet for sundt indeklima.

Udover de tre forskere og råbekorslederen fra Forligsinstitutionen er der blandt de nominerede også blevet plads til et af Danmarks mest kendte komikerpar, Mikael Wulff og Anders Morgenthaler. Duoen er nomineret for sin vedholdende kritik af de nationale test, der blandt andet kom til udtryk med udgivelsen af børnebogen "Mugge og hans mærkelige hjerne".

"De har taget kampen op med det system, der har skabt nationale test, som er fuldstændigt uden blik for de børn og unge, der alt for tidligt presses i et system med en syg præstationskultur, der ikke lader meget tilbage til vores børn og unge", lyder det i nomineringen.

Årets Sveske uddeles onsdag d. 20. februar kl. 16 i Huset i København. Her kan de fremmødte se skuespiller Peter Larsen overrække prisen på vegne af Sveskens Venner.

Læs mere

Læs nomineringerne her

Powered by Labrador CMS