Det var finansminister Nicolai Wammen (S), som i december stod i spidsen for finanslovsaftalen, der sender flere penge til folkeskolen.

Rød blok indgår aftale, der sikrer, at finanslovspengene går til flere lærere

Aftalen har været længe ventet, men nu er regeringen og dens støttepartier endelig blevet enige om en model, der skal sikre, at de ekstra finanslovspenge til folkeskolen går til ansættelse af flere lærere.

Publiceret Senest opdateret

Sådan stiger beløbet år for år

Regeringen og aftalepartierne har afsat 275 millionerkroner i år, 400 mio. kr. i 2021, 550 mio. kr. i 2022 og 807 mio.kr. fra 2023 og frem.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Tilbage i starten af december blev regeringen og de røde partier enige om at tildele flere penge til folkeskolen, der skal bruges på at ansætte flere lærere.

Her til morgen er regeringen, Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet så blevet enige om en model for udmøntningen af pengene, så det sikres, at pengene rent faktisk bliver brugt på flere lærere.

I år lyder det ekstra beløb til folkeskolen på 275 millioner kroner, og det beløbet stiger til 807 millioner kroner i 2023 og frem.

Finanslov sender penge til folkeskolen 

I dagens aftale fremgår det, at pengene kun kan bruges på løn- og pensionsudgifter. Der bliver desuden indført et krav om, at kommunerne skal kunne regnskabsmæssigt dokumentere, at pengene er gået til flere lærere. 

Af aftalen fremgår det desuden, at hvis en kommune ikke indsender et regnskab, der kan bekræfte, at tilskuddet er brugt på flere lærere, vil den blive pålagt at tilbagebetale pengene.

"Med den her aftale tager vi de første vigtige skridt til at sikre flere lærere i folkeskolen, og at folkeskolen får de nødvendige rammer og ressourcer. Folkeskolens betydning for samfundet kan ikke overvurderes, og derfor er jeg glad for, at regeringen og regeringens støttepartier har taget ansvar for at gå sammen om at investere i flere lærere til folkeskolen", siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil i en pressemeddelelse.

KL og regeringen vil bruge ekstra skolemillioner på styrket inklusion

Regeringen og KL gav allerede i fredags hinanden håndslag på, at pengene skal gå til ansættelse af flere lærere. Det skete i forbindelse med årets kommunale økonomiaftale. 

Tilføjet kl. 8.50

Det fremgår af aftalen, at partierne endnu ikke har taget stilling til, hvordan midlerne efter i år skal afsættes.  Udmøntningen af disse penge vil blive aftalt på et senere tidspunkt, står der i dagens aftale. Det betyder, at modellen pt kun gælder udmøntningen af de 275 millioner kroner, der er afsat i år. 

 

Læs mere