Finanslov sender penge til folkeskolen

Regeringen og støttepartierne har netop præsenteret en finanslov, der tilfører folkeskolen ekstra penge til flere lærere og en fortsat styrkelse af den understøttende undervisning.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Partierne er enige om et større millionbeløb til folkeskolen fra næste år og frem mod 2023. Et beløb, der forøges år for år i perioden. 

Finansloven tilfører penge til folkeskolen i to portioner. Under overskriften "Flere lærere i folkeskolen" tilfører partierne penge til et såkaldt 'generelt løft', der blandt kan bruges til at ansætte flere lærere, og så indeholder aftalen også en fortsættelse af den aftale, der med 193,2 mio. kr. om året specifikt skal løfte den understøttende undervisning. 

Beløbet til et generelt løft vil næste år løbe op i 275 mio. kroner, i 2021 vil beløbet være 400 mio. kroner, i 2022 550 mio. kroner og i 2023 vil beløbet løbe op i 807 millioner kroner. 

Den understøttende undervisning styrkes årligt med 193,2 mio. kroner fra næste år frem til 2023. Her er der tale om en videreførelse af den tidligere aftalte støtte til kvalitetsløft af den understøttende undervisning, som blev påbegyndt under tidligere undervisningsminister Merete Riisager (LA). (Rettet tirsdag 3. december 10.31)

Det vil sige, at det samlede beløb til folkeskolen i 2023 når op på en ekstra milliard kroner. 

Dermed indeholder aftalen ét år med en ekstra milliard til folkeskolen. Støttepartierne gik til valg på, at skolen allerede fra 2021 skulle tilføres en årlig millard. 

Ikke noget krav om arbejdstidsaftale

Der bliver ikke noget krav om, at pengene skal være bundet op om, at Danmarks Lærerforening og KL lykkes med at blive enige om en arbejdstidsaftale i det nye år.

Det var ellers et krav, som støttepartierne tog med ind til forhandlingerne. Til gengæld gentager aftalepartierne deres støtte til "Ny start"-samarbejdet mellem Lærerforeningen og KL, som regeringen og støttepapiret allerede blev enige om med forståelsespapiret fra den 26. juni.

"Med finansloven for 2020 kan danskerne mærke, at der er kommet en ny regering, som prioriterer velfærd og den grønne omstilling. Som vi lovede før valget, lader vi pengene følge med, når der heldigvis kommer flere børn og ældre. Vi sikrer midler til, at der kan ansættes 1.000 flere sygeplejersker. Vi vil indføre minimumsnormeringer til vores børn, styrke indsatsen for personer, som lever med psykiske lidelser, og modsat den tidligere regering vil vi investere i uddannelse", siger finansminister Nicolai Wammen (S) om regeringens første finanslov, som regeringen har indgået med Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet.

Det udskældte uddannelsesloft bliver desuden afskaffet næste år. Loftet betyder, at hvis man har afsluttet en videregående uddannelse, så kan man som udgangspunkt ikke tage en ny uddannelse på samme eller lavere niveau.

En milliard kan give 1.800 flere lærere - men på et år er der forsvundet 1.200 

Powered by Labrador CMS